Logo
Print this page

(AUDIO) Mostar: Obilježena 39-ta godišnjica smrti Džemala Bijedića

, Published in BiH Featured

U povodu obilježavanja 39-te godišnjice pogibije Džemala Bijedića Muzej Hercegovine danas je u Mostaru upriličio izložbu fotografija pod nazivom „Džemal, čovjek naše historije“. Izložbu je otvorio prof.dr. Sead Pašić, rektor  mostarskog Univerziteta koji nosi Bijedićevo ime.

Direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan kazao je kako je izložba pripremljena iz fonda Bijedićevih ličnih fotografije koje se i dalje s dužnom pažnjom i pijetetom čuvaju u Spomen kući Džemala Bijedića. Govoreći o liku i djelu Džemala Bijedića podsjetio je na činjenicu da je  nakon Bijedićeve smrti sedam gradova u BiH ulice nazvalo njegovim imenom, neki trgove a neki osnovne i srednje škole.

Otvarajući izložbu rektor Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru prof.dr. Sead Pašić ocijenio je kako postavka izložba posmatrače vraća u vrijeme kad su Mostar i Hercegovina bili u punom privrednom, kulturnom političkom razvoju, a jedan od najvažnijih aktera tog vremena bio je Džemal Bijedić.

„Džemal Bijedić je predano radio na jačanju državnosti Bosne i Hercegovine i bio je jedan od njenih najutjecajnijih utemeljivača i graditelja. Koliko je bila važna ta državnost BiH i njen ravnopravan položaj sa drugim republikama u Jugoslaviji pokazali su događaji 90-tih godina“, kazao je Pašić.

U znak zahvalnosti za sve što je uradio za Mostar i Hercegovinu Univerzitet u Mostaru je, Odlukom Skupštine Univerziteta, dvadeset dana nakon Bijedićeve smrti, 11.2. 1977.god., dobio njegovo ime.

{gallery}IzlozbaDzemalBijedic2016{/gallery}

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB