Logo
Print this page

Ekskluzivno: Sarajevo u maju domaćin ''Ženskom sudu''

, Published in BiH Featured
Munira Subašić: Dići ćemo svoj glas i cijelom svijetu ponovo poslati poruku o onome što nam se desilo. Neka svi izvuku pouku! Munira Subašić: Dići ćemo svoj glas i cijelom svijetu ponovo poslati poruku o onome što nam se desilo. Neka svi izvuku pouku!

U Sarajevu će se početkom maja ove godine održati trodnevni program Ženskog suda, koji će okupiti oko 700 učesnica, sudija, tužiteljica, pravnih eksperata i savjetnica, majki i žena žrtava svih oblika torture. Kako je za Radio ''BIR'' najavila Munira Subašić, predsjednica Udruženja ''Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe'', trodnevni program je inicijativa organizacije ''Žene u crnom'' iz Beograda.

''Dići ćemo svoj glas i cijelom svijetu ponovo poslati poruku šta nam se desilo. Neka svi izvuku pouku.'' - poručila je Subašić.

Uvodni program počinje okupljanjem učesnica na Trgu Alije Izetbegovića u Sarajevu, 07. maja, uz  učešće umjetnika i prigodan performans. Planirane su četiri sesije u kojima će o sopstvenim iskustvima govoriti žene koje su preživjele ratna dešavanja i izgubile članove porodica, žene žrtve silovanja, i diskriminirane žene, žrtve tortura i nasilja.

U programu će učestvovati žene iz Amerike, Afrike, Azije i Evrope. Među njima će biti cijenjene aktivistice i promotorke ljudskih prava i sloboda. Subašićeva je najavila i dolazak bivše glavne tužiteljice Haškog tribunala Louise Arbour.

Na pitanje o eventualnom učešću aktuelnih zvaničnika Haškog suda u majskom programu, Munira Subašić odgovorila je odrično: ''Ne, mi smo izabrale jedino Arbour kao pozitivnu ličnost. Mi smo preživjele genocid i znamo ko je šta uradio i kako doprinio. Biće žene koje rade na drugim velikim i značajnim sudovima širom svijeta,'' izjavila je Subašić.

Istakla je i da su članice Udruženja ''Pokret majki enklava Srebrenica i Žeea'' uputile pismo poziva američkom predsjedniku i nobelovcu Baracku Obami, da 11. jula prisustvuje obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.

Ove godine navršava se dvadeseta godišnjica od genocida u Srebrenici i ovaj program jedna je od uvodnih aktivnosti ovogodišnjeg centralnog obilježavanja, komemoracije, dženaze i ukopa u Potočarima.


(BIR.ba)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB