Logo
Print this page

Apel komšijama da pomognu u pronalasku 30 mještana Ahmića

, Published in BiH Featured

Pored magistralnog puta M-5, na dionici između sela Ahmići i Šantići u općini Vitez, osvanuli su veliki plakati na kojima su imena i fotografije 116 ubijenih mještana Ahmića, a s druge strane imena i fotografije 30 nestalih čija je sudbina i danas nepoznata.

Ovo je kampanja koju je pokrenulo Udruženje “16. april” kako bi se konačno rasvijetlila sudbina osoba nestalih nakon zločina u selu Ahmići 16. aprila 1993. godine, koji su počinili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), javio je BIRN – Justice Report.

“Ove godine smo se odlučili da uradimo bilbord pored glavnog puta M-5, da se bolje vidi naša poruka. To je molba našim susjedima Hrvatima. Nadamo se da će im proraditi savjest da na taj način olakšaju preživjelima da saznaju gdje su nestali i ubijeni i da ih identifikujemo i dostojno ukopamo”, kazao je Elvedin Kermo, predsjednik Udruženja “16. april” Ahmići.

U Ahmićima je 16. aprila 1993. godine ubijeno i spaljeno 116 civila bošnjačke nacionalnosti.

“Od 116 šehida, do sada smo identifikovali 86 i oni su ukopani. Za 30 šehida Ahmića još tragamo”, rekao je Kermo.

Ove godine bit će obilježena 23. godišnjica počinjenja zločina u Ahmićima. Program obilježavanja počinje 13. aprila, a završava 17. aprila.

Centralna manifestacija bit će 16. aprila u Starom Vitezu, gdje je sahranjena većina žrtava, a nastavlja se u Ahmićima.

(Fena)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB