Logo
Print this page

Predstavnički dom PSBiH: Niti jedan od tri prijedloga za Mostar nije dobio podršku

, Published in BiH

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu podržali ni jedan od tri prijedloga izmjena Izbornog zakona koje su predložile različite političke partije.

Izmjene izbornog zakona predložili su poslanici Socijaldemokratske partije i Demokratske fronte - Mirsad Mešić i Damir Bećirović, dopredsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica) te poslanici Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost - Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić.

Podržano je negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona kojeg je predložila Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma.

Zakonodavni postupak zaustavljen je danas kada su u pitanju prijedlog zakona o Ustavnom sudu i prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona, a oba zakona predložili su poslanici SDS-a i SNSD-a.

Izmjenama zakona o Ustavnom sudu predviđeno je ukidanje stranih sudija, a izmjenama Krivičnog zakona predviđeno je brisanje člana koji propisuju sankcije za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH i Suda BiH.

Podržan je zaključak Kolegija Doma, kojeg čine Mladen Bosić (SDS), Borjana Krišto (HDZ) i Šefik Džaferović (SDA), o formiranju Interresorne radne grupe sastavljene od predstavnika oba doma PSBiH i sudija Ustavnog suda.

Njen zadatak bit će da analizirala šta je potrebno promijeniti u ustavnopravnom sistemu BiH da bi se predvidio drugačiji način izbora troje sudija Ustavnog suda koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava uz konsultacije s Predsjedništvom BiH.

Potrebnu podršku dobio je prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara kojeg je predložila Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova o zastupljenosti žena u ovom tijelu i to u drugom krugu glasanja.

Poslanici su podržali prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prijevozu, oba u drugom čitanju, a predložilo ih je Vijeće ministara BiH.

Sjednica je prekinuta, a njen nastavak najavljen je za 11. maj.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB