Logo
Print this page

Prihvaćen zahtjev Kluba Bošnjaka na Zakon o policiji u RS-u

, Published in BiH

Vijeće Ustavnog suda Republike Srpske za zaštitu vitalnog interesa prihvatilo je zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovina u RS-u.

Predmet odlučivanja Vijeća bilo je pitanje prihvatljivosti navedenog zahtjeva, odnosno postojanje uvjeta za meritorno raspravljanje i odlučivanje o pitanju da li je osporenim Zakonom povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Odlučujući o prihvatljivosti zahtjeva, Vijeće je utvrdilo da je u konkretnom slučaju provedena procedura saglasno Ustavu RS-a, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevu.

Vijeće će meritornu odluku o zahtjevu donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana.

Narodna skupština RS-a izglasala je na sjednici 7. aprila 2016. Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u, na koji je Klub Bošnjaka stavio veto uz zahtjev da se prilikom zapošljavanja u MUP-u RS-a ispoštuje nacionalna struktura u skladu s popisom iz 1991. godine.

(FENA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB