Logo
Print this page

Inzko: Neprihvatljivo je slavljenje ratnih zločinaca

, Published in BiH Featured

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) održali su u Sarajevu dvodnevnu sjednicu da bi razmotrili trenutnu situaciju u BiH.

Oni su razgovarali o sveukupnoj političkoj situaciji u BiH, uključujući i postojeće izazove koji zadržavaju napredovanje BiH, kao i načine na koje se može ubrzati tempo provođenja reformi.

"Mi smo prije svega pozdravili aplikaciju BiH od 15. februara i iskazali žaljenje jer nije postignut veliki napredak od tog datuma. Ipak je veliki napredak jer je BiH odlučila o svojoj putanji, a to je tačka s koje nema povratka", kazao je visoki predstavnik EU u BiH Valentin Inzko.

"Socijalni i ekonomski izazovi s kojim se danas suočavamo se mogu rješavati putem reformi jer zaista je važno djelovati. Postoje različite cifre o tome koliko je ljudi otišlo iz BiH, ali kolika god je cifra to je tragedija. Čak, ukoliko jedan građanin ode a ne nekoliko hiljada", dodao je on.

Inzko je dodao da je potrebno naći rješenja za sva bitna pitanja u BiH.

"Potrebno je naći rješenja za bitna pitanja, npr. izbori u Mostaru se nisu održali 12 godina i to su stvari koje se moraju hitno rješavati".

Dodao je da se na sastanku raspravljalo o pitanju BHRT-a.

"Upravni odbor PIC-a je tražio da se riješi pitanje BHRT-a i njegova finansijska održivost. Upravo sam čuo da će EURO biti prenošen na EURO-u što je dobra vijest, ali se ovo pitanje mora riješiti".

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH je dodao da je pitanje budućnosti obrazovanja neophodno pitanje koje se mora tretirati.

"Još jedno pitanje koje je pomenuto, a nije riješeno je budućnost obrazovanja. Previše se vremena troši na isključivanje onih koji su različiti, a premalo da inkluziju svih učenika. Također, slavljenje ratnih zločinaca je potpuno neprihvatljivo, vidjeli ste studentski dom koji je nazvan po Radovanu Karadžiću".

(N1)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB