Logo
Print this page

U julu ukop i reekshumacija 120 žrtava posmrtnih ostataka žrtava genocida

, Published in BiH Featured

Do sada je identifikovano 110 posmrtnih ostataka žrtava genocida koji će svoj smiraj pronaći u Memorijalnom centru u Potočarima 11.jula ove godine.

- Očekujemo dolazak građana iz dijaspore koji će potvrditi identifikaciju svojih najmilijih, a identifikacija će se vršiti do 1.jula.

Sutra imamo sastanak radne grupe na kojem razmjenjujemo saznanja o grobnicama. Provjeravamo svaku informaciju koju dobijemo u vezi s grobnicom – kazao je Feni istražitelj Instituta za nestale Bosne i Hercegovine Sadik Selimović.

Po riječima Selimovića u Memorijalnom centru u Potočarima od 18.jula do 1.augusta tekuće godine izvršit će se reekshumacija ranije identificiranih i ukopanih posmrtnih ostataka žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici.

Planirano je da se izvrši reekshumacija 120 žrtava, kojima će biti dodati naknadno pronađeni dijelovi skeleta.

U izjavi za Fenu Srebreničanin Sead Šakić je kazao da će u julu biti reekshumacija tijela njegovog oca Huseina Šakića koji je pronađen u sekundarnoj grobnici u Zelenom Jadru, a ukopan 2003.godine u Memorijalnom centru u Potočarima. 

- Nedavno su me obavijestili da je pronađena potkoljenica oca i opet tijelo nije kompletirano. Bol je jača nego kada sam ga ukopao. Bol se ne može opisati, čovjek se potrese kao da se sve jučer desilo. Puno je stresno i nalazim se u situaciji razmišljajući da li da prisustvujem tokom reekshumacije - kazao je Šakić. 

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB