Logo
Print this page

Oko 5.000 ramazanskih paketa za postače iz Turske stigli u BiH

, Published in BiH Featured

Oko 5.000 ramazanskih paketa stiglo je iz Turske u Bosnu i Hercegovinu i bit će podijeljeni postačima širom BiH, institucijama za smještaj penzionera i djece s posebnim potrebama, ali i porodicama šehida i štićenicima Udruženja “Emmaus” iz Doboj-Istoka, javlja Anadolu Agency (AA).

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH već treću godinu uzastopno putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske obezbjeđuje ramazanske pakete. 

Direkcija vakufa Republike Turske je dopremila ramazanske pakete u BiH, a Vakufska direkcija će u saradnji sa Uredom za društvenu brigu Islamske zajednice (IZ) u BiH, muftijstvima, medžlisima i Međunarodnim forumom solidarnosti EMMAUS iz Doboj-Istoka distribuirati postačima širom BiH.

Riječ je o 5000 prehrambenih paketa koji po svom sadržaju ukazuju na kvalitet i kvantitet, odnosno koji ukazuju da će korisnici biti zadovoljni.

Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH potvrdio je da se radi o 5.000 ramazanskih paketa koji su namijenjeni postačima i nije uvjetovano da paketi budu podijeljeni socijalno ugroženim kategorijama. 

"Veći dio postača je svakako socijalno ugroženo. Radi se o paketima koje Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH već treću godinu dobavlja zahvaljujući Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske. Inače, oni su Vakufskoj direkciji Islamske zajednice partner u realizaciji brojnih projekata, višemilionskih i na čemu smo im mi posebno zahvalni", kazao je Zajimović.

Prema njegovim riječima, riječ je o paketima u vrijednosti od oko pola miliona KM. 

"Oni u kamionima pošalju robu i ona bude smještena u magacinima centra EMMAUS-Duje u Doboj-Istoku odakle se poslije distribuirana u sva naša muftijstva. EMMAUS je međunarodna humanitarna organizacija koja zajedno sa Vakufskom direkcijom uvozi ove pakete. Zahvaljujući njima mi uspijevamo distribuirati ove pakete u centre naših muftijstava. Zatim se putem naših džemata distribuira džematlijama odnosno postačima", pojasnio je Zajimović.

Dakle, paketi će biti podijeljeni u svih osam muftijstava na području BiH, štićenicima EMMAUS-Duje, korisnicima Roditeljske kuće koja je nedavno otvorena u Sarajevu kao i drugim socijalno ugroženim kategorijama. 

"Sadržaj paketa je veoma bogat. Sugerisali smo određene stvari da budu dio paketa jer bosanska kuhinja iako je slična turskoj, razlikuje se. Plan je da se naredne godine broj paketa poveća", istakao je Zajimović.

Naglasio je da je taj konvoj sa paketima nešto posebno. 

"Na taj način se, ne samo unosi radost u porodice, nego se s tim kamionima, konvojima, šalje poruka bratskom narodu u BiH da nije sam. Šalje se poruka solidarnosti i ljubavi prema prijatelju s kojim dijelimo nešto zajedničko. To nas čini sretnim da ima neko ko misli na nas u svijetu i zbog toga smo posebno zahvalni Generalnoj direkciji", poručio je Zajimović.

I prethodnih godina je bio isti broj ramazanskih paketa. 

"Već su paketi stigli u zeničko muftijstvo, travničko, tuzlansko, ostali su još Bihać, u Mostar ide danas. I u Sarajevo treba da stignu u ponedjeljak, a trenutno su tu paketi koje Direkcija dijeli zajedno sa uredom za društvenu brigu, a tu su uključeni penzioneri, šehidske porodice. To smo mi preuzeli na sebe da ne zahmetimo muftijstvo", pojasnio je Zajimović.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB