Logo
Print this page

Turska vlada usvojila odluku o uslovima za certificiranje mesa iz BiH

, Published in BiH Featured

Goveda se moraju uzgojiti na području Bosne i Hercegovine, ili ukoliko se radi o uvozu, biti hranjena najmanje tri mjeseca na području BiH, da bi meso dobilo certifikat o porijeklu, navodi se u odluci Vlade Turske o uvozu sirovog mesa iz Bosne i Hercegovine, javlja agencija Anadolija.

Odluka turske vlade postala je važeća nakon što je izašla u službenom listu. Odluka se odnosi na uslove za sticanje certifikata o porijeklu svježeg, rashlađenog ili zamrznutog mesa goveda iz BiH.

Prema toj odluci certifikat o porijeklu mesa iz BiH moći će dobiti svježe, rashlađeno ili zamrznuto meso od živih goveda koja su rođena ili uzgojena na području BiH. Kada se radi o govodima koja su u BiH uvezena, odnosno koja su rođena ili uzgojena van granica BiH, onda je potrebno da takvo govedo bude najmanje tri mjeseca hranjeno na području BiH, te će na taj način svježe, rashlađeno ili zamrznuto meso od takvih goveda moći dobiti certifikat o porijeklu.

Ukoliko se ne ostvare potrebni uvjeti certifikat o porijeklu će glasiti na onu zemlju u kojoj je govedo uzgojeno, odnosno rođeno, ili na zemlju u kojoj je provelo najviše vremena, odnosno u gdje je najduže hranjeno.

Navodi se kako Bosna i Hercegovina mora ispuniti sve navedene uslove bez izuzetka. Odluka vlade proslijeđena je Generalnoj direkciji turske Uprave za meso i mlijeko.

(AA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB