Logo
Print this page

Ramić: Raste broj neriješenih slučajeva napada na povratnike

, Published in BiH Featured

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić zatražio je da policijski organi u entitetu RS preduzmu hitne i dodatne mjere zaštite povratnika, nakon napada u paljanskom selu Hotočina gdje je pretučen stariji povratnik Fadil Bašić.

Također, ministar Ramić će zatražiti od nadležnih tužilaštava u RS-u da dostave informacije o broju napada na povratnike u posljednjoj godini, statusu istraga te kvalifikaciji samih napada kao krivičnih djela ili prekršaja.

Prema izjavi žrtve, policijski organi na Palama su odbili preduzeti mjere u slučaju napada na povratnika, pravdajući isto time što je na dan napada bio neradni dan. Napadač je od ranije poznat policiji. Iz CJB Istočno Sarajevo potvrđeno je da je slučaj dokumentovan kao prekršaj, premda je riječ o nanesenim težim tjelesnim povredama.

“Zatražit ćemo od Tužilaštva u Istočnom Sarajevu da vodi posebno računa o kvalifikaciji ovog djela, imajući u vidu postoje indicije da je ovdje riječ o krivičnom djelu iz mržnje. Imamo niz slučajeva na području entiteta RS, gdje se napadi na povratnike evidentiraju kao prekršaji, umjesto kao krivična djela, na način da se umanjuju razmjere nanesenih tjelesnih povreda.

 

Dalje, kada se takvo djelo ipak prizna, ono se ne zavodi pod elemente napada iz mržnje, već se kao motiv često upisuje koristoljublje ili neki lični sukob. Ne sporimo mi da se pojedini incidenti događaji uz dodatne motive, ali je istina i da institucije RS-a nisu nikada adekvatno pokrenule priču o primjeni vlastitih propisa kada su u pitanju krivična djela iz mržnje“, napominje ministar Ramić.

 

„Sjetimo se napada na Nezira Dardagana za Bajram u Zvorniku, ili napada na Nerka Hanifića u Kotor-Varošu. Zašto institucije ne daju adekvatne informacije kako bi slučajevi dobili svoj epilog, a svi bili upoznati sa sankcijama koje slijede poslije takvih događaja? Uvijek nam kao opomena stoje neriješeni slučajevi ubistava Melihe Durić u Vlasenici ili Murata Badića u Banjoj Luci”, upozorio je ministar Ramić.

“Ukoliko odgovora iz tužilaštava i policije ne bude, izvršit ćemo poseban izvještaj sa pregledom svih neriješnih slučajeva, te upoznati nadležne institucije Bosne i Hercegovine i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava sa svim onim što entitet RS nije ispunio kada su u pitanju zaštita ljudskih prava i sigurnosti povratnika“, zaključio je Ramić.

 

FEDERALNO MINISTARSTVO RASELJENIH OSOBA I IZBJEGLICA

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB