Logo
Print this page

Salkić poslanicima NSRS: Neprihvatljivo je Bošnjacima nametati naziv jezika

, Published in BiH Featured

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić u otvorenom pismu poslanicima Narodne skupštine RS-a ukazao je na potrebu da se otkloni višegodišnja diskriminacija u obrazovnom procesu u ovom entitetu.

-Učenici Bošnjaci u ovom entitetu godinama se bore protiv diskriminacije u obrazovanju u pogledu naziva jezika. Smatram da vama nije u interesu da prostor RS-a bude jedino mjesto u Evropi gdje se provodi otvorena diskriminacija u obrazovanju po pitanju upotrebe maternjeg jezika - naveo je Salkić.

Ta borba učenika protiv diskriminacije je, kako je dodao, s vremena na vrijeme, imala različite oblike, od bojkota nastave, preko potpune obustave nastave, pa do organiziranja alternativne nastave.

Usvajanjem novog zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanj prilika je, istakao je Salkić, da narodni poslanici omoguće drugoj djeci ono što imaju njihova djeca, a to je obrazovanje na jeziku kojim oni govore i kako se izjašnjavaju, a ne na jeziku kojeg im žele nametnuti aktuelne vlasti.

-Opći je standard da svaki narod ima pravo svoj jezik nazvati onako kako želi i kako se identifikuje taj narod. Poznato je da se Bošnjaci izjašnjavaju da govore bosanski jezik, te je stoga neprihvatljivo da danas u 21. vijeku neko pokušava da nameće jednom cijelom narodu naziv jezika - upozorio je entitetski potpredsjednik.

Posjeća da se na popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini iz 2013. godine, više od 50 posto građana izjasnilo da govori bosanskim jezikom, a na prostoru ovoga entiteta bosanski jezik je drugi po procentu korištenja od strane građana ovoga entiteta.

-Ovo su činjenice koje se trebaju i moraju poštovati i uvažavati, prije ili kasnije. Ja vas pozivam da vi budete ta prekretnica u uspostavi jednakih standarda i jednakih mogućnosti za sve učenike u obrazovnom sistemu u ovom entitetu - naglasio je Salkić.

Dodao je da i prilog ovome govore i mišljenja ključnih međunarodnih faktora u našoj zemlji, prije svega mišljenje OSCE-a, OHR-a i Visokog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, koji su u više navrata govorili o pravu učenika Bošnjaka u ovom entitetu na bosanski jezik.

(FENA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB