Logo
Print this page

Granata koja je ubila 14 civila 1992 godine u srebreničkom naselju Beširevići došla je iz Srbije

, Published in BiH Featured

Naselje Beširevići smješteno je u jugoistočnom dijelu općine Srebrenica, od grada Srebrenice udaljeno oko 25 kilometara.

Prema broju žrtava agresije i genocida ovo naselje je u samom vrhu na području općine Srebrenica.

U toku zločina genocida ubijeno je 110 osoba iz ovog naselja. Iza ubijenih ostalo je 110-ero djece siročadi, među kojima i 32 djeteta siročeta koja su bila mlađa od 5 godina.

Stanovnici ovog naselja ubijani su i ranije, tokom agresije, već od početka rata. Tokom trajanja agresije, prije 1995. godine i genocida, ubijene su ukupno 24 osobe. Među njima i 5 žena i dvije maloljetne osobe.

Ubice su dolazile iz BiH, ali i iz Srbije.

Tako je 18. septembra 1992. godine granata ispaljena sa područja Srbije ubila 14 civila u područnoj, četverogodišnjoj, školi u selu. Do današnjeg dana niko nije odgovarao za taj zločin.

Nakon dvije decenije na tom mjestu na inicijativu MZ Osatnica planirana je izgradnja spomen obilježja u znak sjećanja na ove žrtve. Akcija prikupljanja sredstava za izgradnju spomen obilježja ubijenim civilima naselja Beširevići je u toku.

Svi oni koji žele dati svoj doprinos ovoj akciji mogu kontaktirati predsjednika MZ Osatnica Hajrudina Mašića na broj mobitela 066/ 797-104 ili preko njegovog Facebook profila.

BIR.ba

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB