Logo
Print this page

Na svakom pedlju zemlje boriti se za nezavisnu BiH

, Published in BiH Featured

Čestitajući Dan nezavisnosti svim patriotima Bosne i Hercegovine član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je za Fenu da je 1.mart jedan od najvećih datuma u dugogodišnjoj historiji BiH kada se „svaki put nanovo trebamo sjetiti pitanja na koja smo tog dana pozitivno odgovorili“.

- Dakle, mi smo za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu - državu ravnopravnih građana i naroda u njoj. Za taj cilj se treba nastaviti boriti na svakom pedlju ove zemlje da svaki građanin, pripadnik svakog naroda istinski bude ravnopravan - kazao je Izetbegović.  

Nakon izglasavanja nezavisnosti, podsjeća,  BiH je brutalno napadnuta, pale su mnoge žrtve, a sve je kulminiralo genocidom.

- To nas posebno obavezuje da se zaista izborimo za nezavisnu državu gdje žive ravnopravni ljudi - poručio je  on u izjavi za Fenu nakon što je položio cvijeće i odao počast šehidima na mezarju Kovači.

Također, u okviru obilježavanja Dana nezavisnosti Izetbegović je odao počat poginulim građanima i borcima BiH na spomen-obilježjima Vječna vatra i ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine.

Čović čestitao Dan nezavisnosti: Želimo i borimo se za pravednu BiH

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović uputio je građanima BiH čestitiku u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

"Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, vrijedi se prisjetiti vrijednosti koje su nas opredijelile kada smo se prije dvadeset i pet godina odlučili na iskorak ka nezavisnosti i slobodi. Iskoristimo tu priliku u duhu svega onoga što smo imali na srcu kada smo ‘92. izlazili na referendumska glasališta, ujedinjeni u podršci viziji nezavisne i suverene BiH, države ravnopravnih naroda, ustrojene po mjeri svih njenih građana.

Danas, kako bismo iznova oživjeli i iskusili neprocjenjiv osjećaj ushićenosti, ponosa i dostojanstva koje smo tada zajednički dijelili, s jednakim žarom okrenimo se obnovi unutardruštvenog dijaloga i bezrezervno podržimo ideju naše domovine kao zajednice konstitutivnih naroda i svih drugih koji se tako ne izjašnjavaju, ravnopravnih i jednakih, kako bismo viziju za koju smo se zavjetovali konačno oživotvorili i takvu čistu ostavili u naslijeđe budućim generacijama.

Želimo i borimo se za pravednu BiH, u kojoj svaki narod uživa zagarantiranu institucionalnu poziciju i subjektivitet, legitimno predstavljanje, upravlja svojim identitetom i svim onim što je važno za njegovo očuvanje.

Do kraja ćemo ustrajati na viziji takve BiH i u tome nas ništa i niko neće pokolebati i spriječiti. Sretan vam Dan nezavisnosti", piše u čestitci.

Ramiz Salkić: Nema kompromisa kada je u pitanju opstojnost nezavisne i suverene BiH

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić uputio je čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti.

Ukazao je da nema kompromisa nikada i ni s kim kada je u pitanju opstojnost nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine.

- Suočeni sa čestim napadima na nezavisnost, suverenitet i integritet države Bosne i Hercegovine mi nismo ni svjesni nevjerovatno velike snage bosanskoga duha koju posjedujemo.

Upravo je ta naša snaga bila presudna da se izborimo za nezavisnost i državnost Bosne i Hercegovine i da je čuvamo, bez obzira na neprestane udare sa svih strana.

Taj duh čini upravo ta bosanskohercegovačka posebnost, raznolikost nacija i konfesija, koju mnogi žele osporiti ili omalovažiti - naveo je Salkić u čestitki.

Treba razumjeti, dodao je, da smo u nekim vremenima imali drugačije poglede na svijet i vidjeli drugačiji koncept organizacije zemlje.

-Da smo imali na teritoriji Bosne i Hercegovine krvavu agresiju, genocid, rat... Međutim, imali smo dovoljno snage da odaberemo budućnost i mir - naveo je entitetski potpredsjednik.

Ne treba zaboraviti, istakao je, da moderni svijet počiva na principima tolerancije i multikulturalizma, na kojima Bosna i Hercegovina postoji već stoljećima.

-Neprijatelji Bosne i Hercegovine čine sve da unište taj duh. Danas imamo političke snage koje su izrasle na temelju ideologija Radovana Karadžića i Slobodana Miloševića. Te snage svojim neprijateljskim djelovanjem žele podijeliti Bosnu i Hercegovinu i pripojiti je susjednoj državi. Brojni građani Bosne i Hercegovine taoci su njihovih politika. Negirajući osnovne civilizacijske vrijednosti te politike čine sve da građani Bosne i Hercegovine mrze svoju domovinu - naveo je Salkić.

Upućujući iskrenu čestitku svim građanima ove zemlje, istakao je da Bosna i Hercegovina „nije tijesna i da u njoj ima mjesta za sve“.

-Pred nama je odgovoran zadatak traženja najboljih rješenja za sve. A rješenja zasigurno postoje. Postoje i kompromisi. Jedino nema kompromisa nikada i ni s kim kada je u pitanju opstojnost nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine. Svi je možemo graditi, čuvati, voljeti i svi je zvati svojom. Ali ne i rušiti! Mi imamo dovoljno snage i ljubavi prema domovini da to ne dozvolimo nikada i nikome. Bosna i Hercegovina je oduvijek bila domovina svim njenim narodima i konfesijama, ona to danas jeste i bit će zauvijek.

Sretan Dan nezavisnosti države Bosne i Hercegovine nezavisne, suverene, cjelovite i nedjeljive, međunarodno priznate države - kaže se u čestitki potpredsjednika bh. entiteta RS Ramiza Salkića.

Dunović: Ispoštovati glas građana koji su rekli kakvu BiH žele

Građani su prije 25 godina odlučili da žive u građanskoj, nezavisnoj, cjelovitoj i nedjeljivoj BiH i nisam siguran da četvrt vijeka nakon toga težimo da živimo u takvoj državi - kazao je potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović, tokom Konferencije "Dan nezavisnosti BiH: 25 godina poslije" koju je u Sarajevu organizirala Federalna novinska agencija (Fena).

Potrebno je, dodao je, ispoštovati glas građana koji su prije 25 godina rekli šta zapravo žele.

Dunović je pohvalio što Fena ima svijest, volju i želju da govori o ovakvim stvarima kao što je ova godišnjica, te čestitao na organizaciji konferencije na kojoj su panelisti dali svoje kritičko mišljenje o svemu što se dešavalo.

BIR.ba/Agencije

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB