Logo
Print this page

Rijaset IZ u BiH pokrenuo osnivanje Media centra

, Published in BiH Featured

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je pokrenuo osnivanje Media centra koji bi trebalo pod jednu organizacionu strukturu staviti sve medije Islamske zajednice.

Na danas održanoj sjednici pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića Rijaset je razmatrao, usvojio i u daljnju proceduru uputio dokumenata neophodne za uspostavu budućeg Media centra, među kojima je i Statut ovog budućeg društva.

Na sjednici je usvojen Izvještaj o radu i poslovanju Rijaseta za 2016. godinu. Iz Izvještaja se vidi da su u protekloj godini ostvarene značajne uštede i da se poslovalo pozitivno. Reisu-l-ulema Kavazović je u diskusiji istakao da je dobro da Islamska zajednica posluje pozitivno, da provodi sve planirane aktivnosti, izvršava svoje misijske zadatke i usto uspijeva pomoći brojne društveno korisne projekte bilo kroz strukturu IZ ili izvan nje.

Pored brojnih drugih odluka iz nadležnosti Rijaseta usvojen je i prijedlog Pravilnika o organizaciji i radu muftijstava IZ-e u BiH,  te prijedlog Pravilnika o organizaciji i radu IZ-e u dijaspori. Ovim Islamska zajednica privodi kraju svoju unutrašnju reorganizaciju koja je započela posljednjim izmjenama Ustava. Usvojen je i Nacrt plana aktivnosti u vezi integriranja grupa i pojedinaca koji djeluju van institucija IZ-e, što je nastavak nastojanja koje IZ kontinuirano provodi s ciljem zaustavljanja djelovanja paralelnih vjerskih struktura koje se pozivaju na islam.

Preispitati zabranu brade

Rijaset je primio i informaciju o pritužbama koje su zaprimile nadležne službe, a u kojima se neki članovi IZ i uposleni u Graničnoj policiji BiH žale na odredbe Instrukcije o pravilima ponašanja i međusobnim odnosima policijskih službenika Granične policije BiH i Pravilnika o nošenju uniforme od 30. januara 2017. godine prema kojima se zabranjuje nošenje brade.

Rijaset će preko nadležnih službi i Komisije IZ za slobodu vjere uputiti upit Graničnoj policiji, nadležnim parlamentarnim tijelima i drugim državnim organima u kojem će tražiti pojašnjenje ove odluke i provjeru navoda iz pritužbi građana.

Radio BIR

Rate this item
(3 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB