Logo
Print this page

Vijeće za štampu: Sve češća praksa brutalnog širenja govora mržnje

, Published in BiH Featured
Vijeće za štampu: Sve češća praksa brutalnog širenja govora mržnje Foto: Ilustracija

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH najozbiljnije upozorava javnost, medije i sve nadležne institucije da je u posljednje vrijeme zabilježena učestala praksa brutalnog širenja govora mržnje, prijetnji ubistvima i likvidacijom, i stvaranja međuetničkih i ukupnih društvenih tenzija, putem medija u Bosni i Hercegovini.

- Govor mržnje nije sloboda govora. To je krivično djelo i kao takvo podliježe krivičnoj odgovornosti! Građani moraju biti svjesni da postavkama govora mržnje, prijetnji i huškanja u komentarima posjetilaca na web portalima, izlažu sebe krivičnoj odgovornosti - ističu iz Žalbene komisije Vijeća za štampu.

Komisija poziva sigurnosne agencije, policiju i pravosudne organe da sankcioniraju otvoreno širenje govora mržnje u medijima, i osobe koje upućuju prijetnje, uključujući prijetnje likvidacijama i ubistvima, a u skladu sa krivičnim zakonima u BiH.

-Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH posebno apelira na urednike online i printanih medija da kroz svoju uređivačku politiku učine sve što je neophodno za sužavanje prostora ispoljavanja govora mržnje, a naročito u prostoru za slobodno iznošenje komentara građana na web portalima - navodi se u saopćenju Vijeća za štampu u BiH.

 

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB