Logo
Print this page

Okrugli sto u Tuzli: Islamska zajednica je najsigurnije utočište za mlade

, Published in BiH Featured

Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH i Muftijstvo tuzlansko organizirali su u ponedjeljak 15. maja u Behram-begovoj medresu u Tuzli, okrugli sto pod nazivom „Mladi u džematu“ kojem je prisustvovalo 200 članova Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog.

Rad s mladima je jedan od temeljnih oblika islamskog djelovanja i odgajanja u džematu, pa i u Islamskoj zajednici uopće. Kroz rad sa omladinom odgajaju se buduće džematlije, mladi ljudi se uče konkretnom prakticiranju vjere u životu, povezuju se sa Zajednicom, povezuju se međusobno. Sve to zajedno jača Zajednicu u njezinoj sveukupnoj misiji. Cilj ovog okruglog stola bio je da ponudi nove ideje za aktivnije učešće i rad omladine u džematima.

Okrugli sto je otvorio direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH mr. Nusret Abdibegović koji je kazao da se ne može odvojiti džemat od mladih, niti se mladi mogu odvojiti od džemata. Organiziranje Zajednice, promjene i novi pristup će biti još jači ako se mladi uključe u strukturu džemata Islamske zajednice i ako daju svoj doprinos, kazao je Abdibegović.

Svoj rad na ovom okruglom stolu izložio je prof. dr. hafiz Aid Smajić koji je govorio o vrijednostima muslimanske omladine u BiH kao platformi za strateški rad s mladima. On je kazao da rad sa mladima u Islamskoj zajednici treba biti na sistemski postavljenom i temeljito pripremljenom omladinskom radu Islamske zajednice koji će, po mogućnosti, u saradnji s ostalim društvenim institucijama i agensima socijalizacije raditi na izgradnji poticajnog ali i sigurnog idejnog okruženja unutar kojeg će mladi, pod vodstvom kompetentnih omaladinskih radnika i radnica, moći, u svjetlu islama kao religije i svjetonazora, kritički propitivati, ali i uslovno kazano, samostalno odabirati između vrijednosnih i identitetskih alternativa okruženja u kojem žive.

O ulozi vjere u životu mladih govorio je mr. Aljo-ef. Cikotić koji je istakao da omladina traži žive uzore, oni gledaju u svog imama, one koji ih predvode.

„Mi živimo u vrijeme kada omladina traga za autoritetima, za onima koje će praktično slijediti i od kojih će učiti kako i na koji način da se ponašaju i koje vrijednosti da slijede. Vjera omladini budi ambicije, širi vidike, daje jasne smjernice, čini je stabilnom u porodici u džematu i zajednici. Čini da omladina svoje vrijeme provodi u sticanju korisnog znanja koje će potom pretvoriti u praksu,“ kazao je Cikotić.

Mr. Mirza Mešić, govoreći o džematu kao okviru za djelovanje mladih, je kazao da je mladima potrebno da imaju uz sebe nekoga će ko im na lahak i prijemčiv način objašnjavati vjeru, te ukazvati na njenu važnost i ljepotu.

To su, kaže Mešić, pored roditelja, njihovi muallimi, muderisi i imami, odnosno Islamska zajednica koja je pozvana da brine o svakom svom članu i pripadniku, a što je zadatak koji niti je jednostavan niti lahak. S druge strane, mladi Islamsku zajednicu moraju doživljavati kao najsigurnije utočište, kao Nuhovu lađu spasa, kaže Mešić.

Nakon ovih izlaganja uslijedila je diskusija tokom koje su mladi govorili o svojim vizijama, potrebama ali i poteškoćama i problemima na koje nailaze. Nakon diskusije i kraće pauze svoja izlaganja imali su mr. hfz. Harun-ef. Efendić i Haris-ef Mustajbašić.

Efendić je govorio o srednjoškolcima i studentima kao aktivnoj snazi Zajednice.

„Mladi su bivali i ostali temelj jednoga društva, tajna njegovih uspjeha, izvor njegove snage u suočavanju sa različitim iskušenjima i izazovima, nosioci njegovih vrijednosti, pesnica kojom se ono suočavalo sa negativnim pojavama unutar sebe i snaga kojom je kretalo u reforme i promjene. Svjesna ovog fakta Zajednica u mladima vidi realnu snagu koja će rješavati probleme vremena u kojem djeluje i vjerno ispuniti misiju koju je pred Bogom i ljudima na svoja pleća preuzela i za koju je odgovorna,“ kazao je Efendić.

Poseban doprinos okruglom stolu dalo je izlaganje Haris-ef Mustajbašića, glavnog imama Medžlisa IZ Zvornik, koji je predstavio iskustvo u radu s mladima u džematima ovog medžlisa i koji je mladima poručio:

„Ovo je vrijeme u kojem prosječnost ne prolazi nigdje. Ima puno svršenika fakulteta, a kada je konkurencija velika jedino rješenje je da budete najbolji. U životu će svako naći ono što bude tražio. Onaj ko bude tražio izgovor zašto nešto da ne uradi naći će ga, onaj ko bude tražio način kako da nešto uradi i on će ga naći. Svako će pričati svoju priču na kraju, a vi izaberite vašu,“ poručio je mladima Mustajbašić.

U završnoj besjedi, kojom je ovaj okrugli sto i zatvoren, dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog, je prenio prisutnima selame muftije Vahid-ef. Fazlovića te je naglasio kako je jako važno povezivanje i zajedništvo, što je i jedan od ciljeva ovog skupa.

Okruglom stolu „Mladi u Džematu“ prisustvovali su direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić, glavni imami s područja Muftijstva tuzlanskog, kooridnatori za rad sa mladima na nivou muftijstva Islamske zajednice, kao i koordinatori na nivou medžlisa ovog muftijstva, te oko 200 članova Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog. Moderator je bio dr. hafiz Edin Peštalić.

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB