Logo
Print this page

Most iz 18. vijeka bit će sastavni dio budućeg trga u Gradačcu

, Published in BiH Featured

Tokom uređenja Trga Alija Izetbegović u Gradačcu, izvođači radova otkrili su most iz 18. vijeka i temelje osmougaone ulazne kule na gradsku tvrđavu.

Nadzorni organ, arhitekta Enes Sahačić kazao je Feni da su, u saradnji sa Zavodom za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, razmotrili nekoliko načina zaštite i mogućnosti prezentacije ovih historijskih građevina.

- Ovi nalazi, uz turbe Husein kapetana Gradaščevića i Hadžiefendijino turbe, bit će sastavni dio novoizgrađenog trga. Najvjerojatnije da će dio otkopanog mosta biti adekvatno restauriran i zaštićen staklenom pločom, a temelji nekadašnje kule, odnosno mjesto na kojem se ona uzdizala, bit će označeni na platou trga - ustvrdio je Sahačić.

Realizacija projekta uređenja gradskog trga je u sklopu protokola zaključenog između opštine Gradačac i Turske razvojne agencije (TIKA) polovinom 2016. godine. Financijska sredstva su osigurali partnerski grad Sivas (Turska) i TIKA, uz učestvovanje Opštine Gradačac.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 700.000 konvertibilnih maraka, a završetak radova planiran je za kraj augusta, odnosno početak septembra ove godine.

Radio BIR/FENA

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB