Logo
Print this page

Za kolektivnu dženazu u Potočarima spremni posmrtni ostaci 58 osoba

, Published in BiH Featured

Za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine spremni su posmrtni ostaci 58 osoba, potvrdila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Ona je istakla da su se porodice identificiranih osoba odlučile za ukop ove godine na kolektivnoj dženazi u Potočarima. Međutim, Čengić je naglasila da ovo još nije konačan broj te da će i u narednom periodu biti održane identifikacije.

Prema njenim riječima, postoje posmrtni ostaci više od 150 žrtava, koje se nalaze u Podrinje identifikacionom projektu, čiji je identitet utvrđen na temelju DNK analize, ali njihov identitet još nisu potvrdile njihove porodice.

Na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi u Potočarima će, pojasnila je Čengić ranije, vjerovatno će biti ukopano najmanje žrtava otkako su počele dženaze u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

"Ovo će sigurno do sada biti najmanja dženaza od kako su 2003. godine počeli kolektivni ukopi u Potočarima. Godine 2003. bila je najveća dženaza, tada je ukop rađen u tri faze i ukopano je skoro 1.000 žrtava. Ukoliko se ne pronađu nove masovne grobnice, svakako da će iz godine u godinu ovaj broj biti sve manji i manji", kazala je Čengić.

Još uvijek se traga za između 900 i 1.000 žrtava genocida nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici koji se dogodio u julu 1995. godine.

(AA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB