Logo
Print this page

Savez logoraša u BiH: Ljudi su bili obilježeni za istrebljenje zbog etničke i vjerske pripadnosti

, Published in BiH Featured

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini će danas, u povodu 25. godišnjice napada na općinu Prijedor i obilježavanja Dana bijelih traka, na svojim uredskim prozorima postaviti bijele plahte u znak sjećanja na protjerane i ubijene stanovnike prijedorskog kraja i time dati svoj doprinos u borbi protiv sve učestalije pojave negiranja i poricanja zločina na ovim prostorima.

Iz Saveza podsjećaju da je krizni štab bosanskih Srba općine Prijedor putem lokalne radio stanice 31. maja 1992. godine izdao naredbu da svi nesrbi u Prijedoru označe svoje kuće bijelim plahtama, a po izlasku iz kuće istaknu bijelu traku oko ruke kao dokaz lojalnosti srpskim vlastima.

"To je prvi put da su nakon nacističkog proglasa iz 1939. članovi jedne etničke ili religijske skupine na ovaj način bili obilježeni za istrebljenje što je predstavljalo uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i genocid nad Bošnjacima na području Prijedora čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije ove općine", ističu iz Saveza logoraša BiH.

U strateškim kampanjama etničkog čišćenja, protjerano je oko 50 hiljada osoba iz Prijedora i okoline, više od 30.000 muškaraca, žena i djece bošnjačke, hrvatske i drugih nacionalnosti zatvoreno je i držano u krajnje nečovječnim uslovima u logorima Trnopolje, Keraterm, Omarska i još nekim mjestima zatočenja. Tokom boravka u logorima, navodi Savez, nad njima su vršene masovne egzekucije, zločini silovanja, različite vrste torture. Ubijeno je više od 3.000 civila uključujući i 102 djeteta.

Nažalost, kako naglašavaju u Savezu logoraša, do danas Gradska uprava Prijedora onemogućava i osporava izgradnju spomen-obilježja nedužnim žrtvama.

Iz Saveza pozivaju sve domaće i međunarodne institucije i organizacije koje se bore za ostvarivanje i zaštitu ljudskih prava da se uključe u ovu akciju sa zajedničkim ciljem pružanja podrške u ostvarivanju ljudskih prava i sloboda za sve, bez obzira na etničku pripadnost, kao i nastavka borbe za prava žrtava na sjećanje, komemoracije i memorijale.

"Neka današnji dan služi kao opomena na zlo koje se desilo u Bosni i Hercegovini i da svi zajedno djelujemo u funkciji sprečavanja ponavljanja zločina protiv čovječnosti i genocida", poručili su iz Saveza logoraša u BiH.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB