Logo
Print this page

Sarajevo: Kiša ispratila učesnike na “Marš mira Sarajevo-Nezuk-Srebrenica”

, Published in BiH Featured

Oko 70 građana do sada se prijavilo za "Marš mira Sarajevo-Nezuk-Srebrenica", osmodnevni put dug više od 240 kilometara koji se prepješači u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana kada su jula 1995. godine prešli put od gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Jedan od organizatora Marša, Muhamed Papić kazao je Feni da tradicionalno, "Marš mira" kreće 3. jula ispred Spomenika šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na Dolac-Malti u Sarajevu.

Kiša je ispratila učesnike sa Dolac-Malte ali ubrzo potom je prestala padati. Kako su izjavili za radio BIR, kretanje je veoma ugodno. Prema planu, večeras će noćiti na planini Ozren, a potom na Ponijerima, Javorju, Jalovom brdu te u Nezuku.

Papić je istakao da su organizatori kao i svake godine Udruženje građana "Svjedoci svog vremena" u suradnji sa Sindikalnom organizacijom i "Jedinstvenom organizacijom boraca" Sarajevo koji već sedmu godinu organiziraju pohod "Marš mira Sarajevo-Nezuk-Potočari“.

Kao i svake godine, u maršu učestvuju i pripadnici Gorske službe spašavanja - stanica Sarajevo.

Organizovana kolona iz Sarajeva priključit će se učesnicima "Marša mira" u Nezuku, odakle će nastaviti put do Potočara, gdje je dolazak planiran 11. jula, na dan kolektivnog ukopa i dženaze žrtvama genocida.

Također je naglasio da je i ove godine glavna poruka "Marša" čuvanje sjećanja na nevino stradale Bošnjake Srebrenice i Podrinja.

(FENA)

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB