Logo
Print this page

Reagiranje na tekst objavljen u Večernjem listu o džamiji u Ilićima

, Published in BiH Featured

Medžlis IZ-e Mostar saopštenjem za javnost najoštrije osuđuje tendenciozne stavova Večernjeg lista objavljene u srijedu 9. avgusta na strani 9, u povodu početka obnove džamije hadži Saliha Temima na Babunu u Ilićima pod naslovom „Na mjestu džamije u Mostaru bila je crkva“. Saopštenje prenosimo u cjelosti:

U potpunosti odbacujemo izmišljene i krivo interpretirane historijske činjenice, kojima nastojite dezinformisati vaše čitateljstvo, čime zapravo dodatno nastojite unijeti tenzije u javni prostor i međunacionalna i međureligijska nerazumijevanja.

Islamska zajednica u Mostaru je kontinuirano, svaki put kada je pokretala procedure obnove porušenih džamija, bila suočena sa osporavanjem elementarnih vjerskih sloboda, sa podmetanjima kvazi-naučnih i historijskih činjenica, po istoj matrici i iz istog kružoka.

Zbog činjenice da su historijske činjenice o Mostaru, od prvog sumarnog popisa sandžaka Bosne iz 1468/69, pa kroz cijeli period osmanske vladavine i kasnijih sistema dobro poznate, ne samo znanstvenim radnicima već i široj javnosti, smatramo krajnje neumjesnim stalno ponavljanje netačnih historijskih podataka.

Umjesto polemike i odgovora Vas , vaše čitateljstvo i domaću javnost podsjećamo na tekst rahmetli Senada Mičijevića napisan 2009.g. nakon tvrdnje fra Andrije Nikića da je na mjestu džamije hadži Ali-bega Lafe u Podhumu navodno postojala crkva. Mičijevićev tekst na dosljedan način iznosi istinu o tome kome danas i zašto trebaju srednjovjekovne crkve tamo gdje ih nije bilo.

Saopštenje potpisuje predsjednik Izvršnog odbora MIZ Mostar, Ramiz Jelovac.

Radio BIR

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB