Logo
Print this page

Teška i bolna je istina koju nam masovne grobnice iznesu na vidjelo

, Published in BiH Featured

Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, posjetio je 14. septembra lokalitet masovne grobnice koja se nalazi pored regionalnog puta Vlasenica - Han Pijesak, iznad naselja Tugovo.

Radi se o primarnoj masovnoj grobnici u kojoj se nalaze posmrtni ostaci bošnjačkih žrtava koje su ubijene 1992. godine tokom etničkog čišćenja Vlasenice, a do danas je pronađeno ukupno 12 kompletnih tijela.

Lokalitet masovne grobnice su posjetili i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, glavni imami medžlisa Tuzla i Vlasenica Ahmed-ef. Huskanović i Nurdin-ef. Grahić, kao i Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS i predsjednik IO MIZ Vlasenica.

Muftija Fazlović je ovom prilikom kazao da je istina koju nam grobnice iznesu na vidjelo teška i bolna ali je važna.

„Nažalost ova naša zemlja je zemlja grobnica. Često nas uznemire grobnice i ono što su one drugo skrivale. U ovakvim prilikama se sjetimo Svetih poruka, sadržanih u Svetim knjigama, a to je da će zemlja svoje vijesti kazivati da bi ljudi svoja djela vidjeli.

 

Svako ko je učinio trun dobra vidjet će ga, a ko je učinio i trun zla vidjet će ga. Istina koju nam grobnice iznesu na vidjelo je teška i bolna, ali je istina i to je važno. Nadamo se da će istina u ovom vremenu biti lijek, a za naš budući život na ovim prostorima, ako Bog da, može biti brana svakom mračnom umu i brana svakom zlu,“ kazao je muftija Fazlović.

Ova posjeta je prije svega podrška porodicama koje tragaju za svojim nestalim i podrška da se ustraje u borbi, traganju za istinom i traganju za nestalim osobama koje su ubijene u Bosni i Hercegovini, kazao je potpredsjednik Salkić.

„Važno je da svaka porodica dođe do posmrtnih ostataka svojih najmilijih koji su ubijeni. Isto tako, važno je i da se masovne grobnice otkrivaju i pronalaze kako bismo mogli doći do novih dokaza zločina, do istine i pravde i kako bismo mogli one koji su počinili zločine izvesti pred lice pravde.

 

Apelujemo i očekujemo od agencija koje se bave istragom, od Tužilaštva i sudova da imaju u vidu emocije roditelja i članova porodica, da im što prije omoguće pronalazak skeletnih ostataka njihovih porodica, a da presudama protiv izvršilaca zločina omoguće istinu i pravdu.

 

Nadamo se da će doći do posmrtnih ostataka ubijenih Vlaseničana, svih Podrinjaca, ali i svih nedužno ubijenih građana naše zemlje, te da ćemo ih dostojanstveno ukopati,“ kazao je Salkić nakon posjete lokalitetu masovne grobnice u Vlasenici.

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB