Logo
Print this page

Dan nezavisnosti: Akademije i svečanosti diljem Bosne i Hercegovine

, Published in BiH Featured

1. mart je ispisan zlatnim slovima u historiji BiH, jer je tog dana 1992. godine, 64 posto građana na referendumu izrazilo želju da BiH bude nezavisna država svih njenih građana i naroda.

Povodom Dana nezavisnosti diljem BiH održavaju se akademije i svečanosti.

TUZLA

U Tuzli, u organizaciji Gradske uprave upriličena je ceremonija polaganja cvijeća na spomen obilježjima na Slanoj Banji, a nakon toga i svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Tuzla, održana u Narodnom pozorištu Tuzla.

Predstavnici Grada Tuzla, brojnih organizacija i građani položili su cvijeće na spomenik partizanskim brigadama i na spomenik zlatnim ljiljanima.

Nakon toga su položili vijenac na spomenik poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992. - 1995., kao i na groblju civilnih žrtava.

GORAŽDE

Program obilježavanja u Goraždu započeo je danas održavanjem historijskog časa u svim osnovnim i srednjim školama na području BPK-a Goražde, te dodjelom nagrada učenicima koji su ostvarilii najbolje rezultate na takmičenju u literarnom i likovnom stvaralaštvu organizovanom povodom Dana nezavisnosti.

U toku dana upriličene su pozorišne predstave za djecu u sve tri općine BPK-a, a večeras će u Centru za kulturu biti održana javna tribina pod nazivom "Sjećanja 1991-1995.“

Za subotu, 28. februara planiran je odlazak planinara BPD "Goražde-Maglić“ na pohod "Grebak - put života“, cjelodnevni rukometni turnir za dječake, otvaranje Univerzalne škole sporta, učenje hatma dove za sve šehide u BiH u džamiji "Šehidija“ u Vitkovićima te promocija knjige "sportskivremeplov.ba“.

Premijer BPK Emir Oković pozvao je građane da učestvuju u obilježavanju Dana nezavisnosti BiH, te iskazao zahvalnost predstavnicima lokalnih zajednica i Muftijstva goraždanskog koji su kao dio vladinog Organizacionog odbora dali doprinos u organizaciji ove manifestacije.

Centralni dio manifestacije sa svečanom akademijom bit će održan u nedjelju, 1. marta.

BIHAĆ

Danas je i u Bihaću održana svečana zajednička sjednica izvršne i zakonodavne vlasti Unsko-sanskog kantona (USK), kojoj su uz skupštinske poslanike i članove Vlade Kantona, prisustvovali i gradonačelnik Bihaća, te direktori kantonalnih ustanova i institucija.

U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, delegacije Vlade i Skupštine USK-a i Grada Bihaća su položile cvijeće i odale dužnu počast na gradskom mezarju Humci, Katoličkom groblju, Partizanskom groblju i na mezaru dr. Irfana Ljubijankića.

SARAJEVO

Akademija povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održana je u Sarajevu u Memorijalnom centru u kompleksu šehidskog mezarja Kovači.

Zvanicama su se obratili predstavnici kantonalnog boračkog ministarstva u Sarajevu, naglašavajući značaj Dana nezavisnosti.

U revijalnom dijelu su nastupili članovi Male pozorišne akademije Exilium s performansom "Priča o bosanskom suncu", potom izvođači sevdalinki te glumica Hasija Borić koja je govorila tekst Skendera Kulenovića "Na pravi sam ti put izašao, majko".

I muzej "Alija Izetbegović" je obilježio Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine prigodnim programom za učenike 18 osnovnih i srednjih škola iz BiH.

Predstavljeni su najbolji likovni i literarni učenički radovi nastali na radionicama i časovima historije te na literarnom konkursu koji organizira ovaj muzej. Podijeljene su zahvalnice učenicima.

Učesnici manifestacije su bili i muzičar Armin Muzaferija te mladi glumac Rijad Gvozden.

Povodom Dana nezavisnosti BiH u nedjelju će biti održana i svečana akademija Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, Foruma parlamentaraca BiH 1990 i općinskih vijeća kantonalnih općina.

JABLANICA

U Jablanici je položeno cvijeće i ukazana počast na Partizanskom groblju, kod centralnog spomen-obilježja šehidima, poginulim, nestalim i umrlim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata «92-95.» te kod bista jablaničkih prvoboraca u parku. Posjećen je i harem Jasen.

Općinsko vijeće je održalo svečanu sjednicu.

Učenici Osnovne škole su učestvovali na literarnom nagradnom konkursu "Domovina nije riječ iz spomenara“.

Prvo mjesto je usvojila Medina Pozder, drugo Belma Širi i treće Maja Imamović.

Salem Dedić, općinski načelnik je učenicama uručio nagrade.

U umjetničkom djelu programa su nastupili hor Osnovne škole "Suljo Čilić“ i FA Neretva.

MOSTAR

Pedagoški zavod Mostar i IC Štamparija su upriličili svečanu akademiju pod nazivom „Ja domovinu imam i u srcu je nosim“.

U programu su objavili rezultate literarnog konkursa za učenike srednjih škola s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) koje nastavu izvode po federalnom nastavnom planu i programu.

U svečanom programu su nastupili ansambl „Ornament“, Mostarske kiše, profesorice Muzičke škole Meliha Kolukčija, Sabrina Smaka i glumac Šerif Aljić. Direktor IC Štamparije mr. Ibrahim Rahimić nakon podsjećanja na historijske činjenice o proglašenju bosansko-hercegovačke nezavisnosti istakao je važnost jačanja patriotskih osjećanja kod učenika osnovnih i srednjih škola, pogotovo u Mostaru koji je opterećen brojnim političkim problemima.

"Od rata do sada deset godina smo izgubili na formiranjima raznih nivoa vlasti. Političke elite bi konačno trebale čuti glas građana i ponuditi im perspektive“, poručio je Rahimić.

Direktorica Pedagoškog zavoda Mostar Sabaheta Bijedić  istakla je da je cilj ove, već tradicionalne, manifestacije potaknuti mlađe generacije da njeguju državotvornu svijest.

"Sigurna sam da ćemo na ovaj način, raspisivanjem literarnih konkursa, ponovo dosegnuti ljepotu življenja i povratiti samopoštovanje“, kazala je Bijedić.

Stručni žiri u sastavu mr. Nusret Omerika, mr. Irma Marić, mr. Ibrahim Rahimić i Džemal Juklo od 37 prispjelih radova o temi „Domovina se srcem izgovara i onda kad usne zanijeme“ za najbolji odabrao je rad Anide Babović iz mostarske Gimnazije. Druga nagrada pripala je Almi Đelmo iz Srednje mješovite škole Jablanica, dok je treće mjesto zauzela Adnana Hujdur iz Druge gimnazije Mostar.

SLAVILI GA ILI NE, BiH JE NEZAVISNA DRŽAVA

Prvi mart je prelomni historijski trenutak savremene Bosne i Hercegovine jer potvrđuje bosanskohercegovačko državno, pravno, političko i društveno trajanje i uzdizanje – kaže se u saopćenju direktora Instituta za istraživanje genocida, Kanada, dr. Emira Ramića, povodom 1. marta – Dana nezavisnosti BiH.

Ističe se da je ovo je historijska činjenica koja je naučno i društveno verificirana jer se činom nezavisnosti Bosna i Hercegovina se u formi nezavisne države politički ponovo uspostavila.

Naglašava se da oni koji poštuju jedinstvenu, suverenu, nezavisnu, demokratsku BiH, oni koji priznaju historijske rezultate referenduma iz 1992. godine, oni koji priznaju naučno verificiranu činjenicu da je BiH priznata tada kao nezavisna država, "treba da se osjećaju počastvovano zbog historijske činjenice da pripadaju generaciji utemeljitelja nezavisne države BiH".

- Ostale koji rečeno negiraju nećemo moliti, već poručiti Dan nezavisnosti BiH je bio jeste i vječno će ostati simbol bh.državnog i društvenog trajanja i uzdizanja. Slavili ga ili ne Bosna i Hercegovina je nezavisna država koja kao takva postoji – rečeno je u saopćenju Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

BIR/Agencije

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB