Logo
Print this page

Proučena hafiska dova hafizama Behiji Spahić i Amini Orlović

, Published in BiH Featured
(Foto: Almedin Karić) (Foto: Almedin Karić)

Svečana hafiska dova dvjema novim hafizama, učenicama četvrtog razreda Behram-begove medrese, Behiji Spahić i Amini Orlović, proučena je u subotu, 28.2.2015. u Džamiji Behram-begove medrese u Tuzli.

Ove dvije učenice su 39. i 40. hafiz Behram-begove medrese u periodu obnovljenog rada ove škole.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Nusret-ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta, te dr. Amir Karić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta, Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu, Muharem-ef. Omerdić dugogodišnji predsjednik Vjersko prosvjetne službe Rijaseta IZ u BiH, Muftija tuzlanski mr. Vahid-ef. Fazlović, direktor Behram-begove medrese u Tuzli Ahmed-ef. Hatunić, direktor medrese u Travniku Dževad-ef Šošić, predstavnik Fondacije za hifz KSA dr. Džemal Muslih, direktor Fonda „Bošnjaci“ Šahin Kerla, alimi, profesori, hafizi, imami, te porodica i prijatelji mladih hafiza.

Diplome hafizama, u ime Reisu-l-uleme, uručio je mr. Nusret-ef. Abdibegović. On je prisutnima prenio selame i čestitke Reisu-l-uleme, rekavši da danas svjedočimo da ima roditelja koji bdiju nad svojom djecom, da ima centara, škola i medresa u kojima se Allahova riječ prenosi s generacije na generaciju.

„Narod koji bude vodio brigu o omladini, koji ih bude školovao, i porodica koja bude podizala svoju omladinu, ima svijetlu budućnost,- rekao je mr. Abdibegović. „A omladina će imati bereketa sa sobom onoliko koliko bude poštovala svoje roditelje i učitelje. Nemojte zaboraviti da je Kur'an Allahov govor. Njegovo slušanje i učenje nas budi. Mi oživljavamo svoje duše, svoje kuće, svoje razrede, svoje mahale, svoje ulice selamom i Kur'anom. Nad tim prostorom Allah dž.š. bdije šaljući svoje meleke da ih sačuvaju.“

Muftija tuzlanski mr. Vahid-ef. Fazlović iskazao je zahvalnost Uzvišenom Gospodaru jer je Behram-begova medresa sa svakom hafiskom dovom dobijala novu snagu. Snagu s kojom je još jače i još uspješnije u svojoj misiji.

Mentor hafizi Behiji Spahić je bio hafiz Mirnes-ef. Spahić, profesor u Behram-begovoj medresi i njen otac. Njegova kćerka Behija je njegov 24. kanditat po čemu je on među prvim muhafizima u Bosni i Hercegovini.

Hafiza Behija Spahić uspješno je završila učenje cijelog Kur'ana, pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH, 29. decembra 2014. godine. Odlučujući momenat da počne učiti hifz bila hafiska dova kojoj je prisustvovala u Tešnju.

„Bilo i kriza ali u svemu tome meni je podrška bio babo koji je uvijek bio tu kad mi je ponestajalo snage i motiva,- kaže hafiza Behija. „Ova dova je vrhunac mog rada i voljela bih kada bi svako bio u prilici da ovo osjeti.“

Mentor hafize Amine Orlović je, također, profesor Behram-begove medrese hafiz Edin Dedić, kome je ova učenica peti kandidat. Hafiza Amina, rođena je u Tešnju gdje je završila osnovnu školu nakon čega upisuje Behram-begovu medresu u Tuzli. Tokom školovanja u medresi posebno se ističe svojim odličnim učenjem i vladanjem, a osvojila je veliki broj nagrada na literarnim takmičenjima. Hafiza Amina Orlović uspješno je završila učenje cijelog Kur'ana, pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH, 4. februara 2015. godine.

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Tešanj, prof. Fuad-ef. Omerbašić rekao je kako je ovo jedinstven skup koji spaja, u institucionalnom razumijevanju Islamske zajednice, Zenički i Tuzlanski muftiluk.

„Naše prisustvo na ovom činu jeste izraz našeg poštivanja ove dvije hafize, njihovih roditelja, njihovih muhafiza te Behram-begove medrese, koja ima svoje mjesto u srcima nas tešnjaka jer je značajan broj naših učenika dio ove škole.“- rekao je prof. Omerbašić.

Direktor Fonda „Bošnjaci“, Šahin Kerla uručio je hafizama priznanje i nagrade.

Amina Đulović

BIR.ba

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB