Logo
Print this page

Potpisan sporazum o zapošljavanju djece poginulih branitelja

, Published in BiH Featured

Potpisan je Sporazum u projektu udruživanja novca radi zapošljavanja djece šehida i poginulih branitelja. Očekuje se da na osnovu toga, u ovoj godini bude zaposleno oko 350 djece u cijeloj Federaciji BiH.

To je rečeno danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu kada su Sporazum potpisali Federalni zavod za zapošljavanje, kantonalne službe za zapošljavanje i ministarstva za boračka pitanja.

Sporazum je potpisan u projektu koji je pokrenuo federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević s predsjednikom Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Alminom Škrijeljom i predsjednicom Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja domovinskog rata HVO Jasnom Zlomislić.

Nakon ceremonije potpisivanja, ministar Bukvarević koji je s drugim učesnicima prisustvovao ovom događaju, izjavio je da projekat daje dobre rezultate i da se realizira već treću godinu, od 2015. kada je na biroima za zapošljavanje bilo oko 6.700 djece šehida i poginulih boraca.

- Federalni zavod za zapošljavanje je ovu inicijativu pretočio u svoj program rada i želimo da preko kantonalnih ministarstava i službi za zapošljavanje zaposlimo što više djece poginulih branitelja - izjavio je Bukvarević.

Po riječima Almina Škrijelja, trenutno je na biroima oko 4.300 djece šehida i poginulih boraca i nisu svi od 6.700 zatečenih na biorima 2015. zaposleni na osnovu ovog projekta, ali veliki dio jeste.

Ministar Bukvarević je kazao i da ovo nije jedini projekt kojim Ministarstvo teži zapošljavanju djece onih koji su za odbranu Bosne i Hercegovine dali najviše što se može, već je aktuelan i projekt javnog zagovaranja direktno kod firmi u javnom sektoru kojima se predočavaju spiskovi nezaposlene djece branitelja prvenstveno zbog moralne obaveze da ona imaju prioritet u zapošljavanju i da počnu živjeti od svog rada.

Ove godine su u realizaciju projekta uključena ministarstva i službe za zapošljavanje sedam kantona, dok je prve godine to bio samo Bosanskopodrinjski kanton.

Direktorica Federalnog zavoda Helena Lončar rekla je da je ta institucija, uključivši se već treću godinu u projekat zajedno s drugim institucijama kantonalnog nivoa, izdvojila dosad 1.710.000 KM. Direktorica vjeruje da će projekat biti nastavljen sve dok postoji potreba.

Predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja domovinskog rata HVO Jasna Zlomislić također je izrazila nadu da projekt neće stati i da će se ubuduće uključiti institucije svih kantona u FBiH.

Zasad nisu uključena ministarstva i službe za zapošljavanje Sarajevskog, Livanjskog i Posavskog kantona, rekla je direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar.

Potpisivanju Sporazuma, osim navedenih aktera, prisustvovali su i predstavnici ministarstava odnosno službi za zapošljavanje kantona koji učestvuju u projektu.

(FENA)

Rate this item
(3 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB