Logo
Print this page

Veliki rat: Regionalni pristupi i globalni kontekst

, Published in BiH

U godini u kojoj je cijeli svijet obilježavao stotu godišnjicu početka Prvog svjetskog rata, Institut za historiju u Sarajevu dao je svoj doprinos u organizaciji velike naučne konferencije "Veliki rat: Regionalni pristupi i globalni kontekst".

Konferencija je održana od 18. do 21. juna, a više od 120 radova predstavljenih na konferenciji bit će objavljeno u posebnom izdanju.

I novi broj časopisa Prilozi Instituta za historiju u Sarajevu, koji je upravo izašao iz štampe, uključuje neke članke koji elaboriraju temu stogodišnjice Sarajevskog atentata. Dva članka (Mustafe Imamovića i Vere Katz) objavljena su ranije, a jedan (Horsta Haselsteinera) napisan je posebno za ovo izdanje.

U svom članku Imamović demonstrira  kako se na početku 1970-ih počela pojavljivati nova interpretacija Sarajevskog atentata, dok su James Lyon i Horst Haselsteiner ponudili svoje opise situacije i okolnosti u Sarajevu uoči atentata. Robert J. Donia, Bojan Aleksov i Guido van Hengel fokusiraju svoju pažnju na samo ubistvo, nudeći nove poglede na Gavrila Principa i organizaciju Mlade Bosne, dok se Vera Katz i Selma Harrington bave kulturom sjećanja na Sarajevski atentat 1914.

- Još jednom želim istaći da je ovo samo mali izbor radova predstavljenih na Konferenciji, izbor koji smo željeli podijeliti s našim čitaocima prije objavljivanja kompletnog zbornika radova s Konferencije - riječi su direktora Instituta za historiju prof. dr. Husnije Kamberovića.

(fena)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB