Logo
Print this page

Suđenje za genocid - Uložen transkript izjave zaštićenog svjedoka iz Haaga

, Published in BiH Featured

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, Državno tužilaštvo je uložilo transkript iskaza koji je zaštićeni svjedok PW-142 dao pred Haškim tribunalom.

Nakon što je Tužilaštvo BiH uložilo transkript svjedočenja iz 2007. godine, odbrana je uložila prigovor jer joj nije otkriven identitet tog svjedoka.

Sudsko vijeće je prihatilo ulaganje jer je, po odluci Tribunala, strogo zabranjeno da se objavljuje identitet svjedoka, čiji je iskaz uložen u skladu sa Zakonom o zaštićenim svjedocima i svjedocima pod prijetnjom.

Dragan Gotovac, branilac optuženog Miodraga Josipovića, rekao je da je iskaz PW-142 u principu nerelevantan, ali da bi svjedoka želio upitati da li je u Bratuncu vidio civilne policajce.

Za genocid počinjen u Srebrenici, Tužilaštvo BiH tereti Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića. Na teret im je stavljeno prisilno premještanje, transport, zarobljavanje, a nekima od njih i pogubljenja muškaraca i dječaka.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

Vasićev advokat Aleksandar Lazarević kazao je da je preko 30 posto transkripta redigovano, te da zbog toga neće postavljati pitanja.

- Prvo bih ga pitao ko je on - rekao je Lazarević.

Pitanja iz istog razloga nisu imale ni odbrane Danila Zoljića i Radomira Pantića.

Državno tužilaštvo je na tom suđenju planiralo uložiti i transkripte iskaza zaštićenih svjedoka PW-111 i PW-156, ali nakon prigovora odbrana, Sud je zatražio da Tužilaštvo zatraži od Haaga dozvolu da objavi njihov identitet odbranama.

Miodrag Stojanović, branilac Radomira Pantića, kazao je da bi čitanje iskaza ovih svjedoka predstavljalo grubo kršenje prava na odbranu.

Tužilac Ibro Bulić odgovorio je da je za ta dva svjedoka od Haškog tribunala zatražio promjenu mjera, ali da mu je odgovoreno da nije moguće udovoljiti zahtjevu jer su oba svjedoka bolesna i ne prihvataju da svjedoče.

- Naš zahtjev se odbija u svim drugim pogledima i to da se otkrije odbranama identitet. Ja nemam pravo otkriti identitet po ovoj odluci - rekao je Bulić.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. august, javlja BIRN BiH.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB