Logo
Print this page

Danas Dan žalosti u BiH

, Published in BiH Featured

U Bosni i Hercegovini danas je proglašen Dan žalosti zbog ubistva dva policajaca Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, odlučilo je prethodno Vijeće ministara BiH na telefonski održanoj sjednici, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

U Sarajevu će danas, nakon komemoracije, biti ukopani sarajevski policajci Adis Šehović i Davor Vujinović koji su stradali na Alipašinom Polju dok su partrolirali gradom. Velika policijska akcija koja je potom pokrenuta u oba entiteta još nije dovela do hapšenja ubica.

Vujinović će biti sahranjen na Groblju “Sveti Josip” u 12.15 sati a Šehoviću će dženaza biti klanjana na mezarju u Buća Potoku u 14.30.

Šehović je ubijen na mjestu događaja, a Vujinović, koji je teško ranjen, podlegao je nakon višesatne borbe za život na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu.

Dan žalosti u Federaciji BiH

Vlada Federacije BiH je 27.oktobra na hitnoj telefonskoj sjednici proglasila 29. oktobar Danom žalosti u Federaciji Bosne Hercegovine, povodom ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

-Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici, održanoj na inicijativu federalnog ministra unutrašnjih poslova, povodom mučkog ubistva časnih policajca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, koji su živote položili obavljajući teški i odgovorni posao, štiteći ljudske živote, imovinu građana i pravni poredak naše zemlje, 29. oktobar 2018. godine proglasila Danom žalosti u Federaciji Bosne Hercegovine - saopšteno je u subotu iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

Na Dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Medijske kuće na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti, navodi se u saopštenju iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Dan žalosti i u RS

Vlada entiteta Republika Srpska u nedjelju je donijela odluku da se ponedjeljak, 29. oktobar, proglasi Danom žalosti u tom entitetu, zbog ubistva dva policajca pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Odluka je donesen na telefonskoj sjednici.

-Vlada i građani Republike Srpske izražavaju saučešće i saosjećaju sa porodicama stradalih zbog njihovog teškog gubitka – saopšteno je iz Biroa entitetske vlade za odnose s javnošću.

Napominju da će sutra na svim zgradama javnih institucija u Republici Srpskoj zastave biti spuštene na pola koplja, kulturne i sportske manifestacije bit će prilagođene datim okolnostima, a javni emiteri su dužni programsku šemu prilagoditi danu žalosti.

Dan žalosti u Brčko distriktu

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić proglasio je ponedjeljak, 29. listopada 2018. godine Danom žalosti u Brčkom, zbog ubistva dvojice policajaca MUP-a Kantona Sarajevo.

Dan žalosti obilježit će se spuštanjem zastava na pola koplja na zgradi Vlade i institucijama Brčko distrikta, a medijske kuće i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriju Brčkog dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Porodicama stradalih policajaca, gradonačelnik Milić uputio je izraze saučešće u svoje lično i u ime Vlade Brčko distrikta.

Dan žalosti u Kantonu Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo u subotu je proglasila ponedjeljak, 29. oktobar danom žalosti na području Kantona Sarajevo zbog ubistva policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koje se dogodilo u petak u ranim jutarnjim satima na području opštine Novi Grad.

Odluku o proglašenju Dana žalosti (ponedjeljak 29. oktobar) na području Kantona Sarajevo Vlada KS donijela je na vanrednoj sjednici.

- Žalost u Kantonu Sarajevo izražava se isticanjem zastave Kantona na pola koplja, u skladu sa Zakonom o upotrebi grba i zastave Kantona Sarajevo, minutom šutnje na radnim i drugim skupovima, održavanjem komemorativnih sjednica, upisivanjem u knjigu žalosti, kao i drugim načinom izražavanja žalosti – navodi se.

Na Dan žalosti u Kantonu Sarajevo, odgađaju se javne manifestacije zabavnog karaktera.

- Na inicijativu Vlade KS, Dan žalosti na području cijele Federacije Bosne i Hercegovine danas je proglasila Vlada FBiH – saopšteno je iz Press službe KS.

BIR/Agencije

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB