Logo
Print this page

Pobjednici Trećeg regionalnog takmičenja u hifzu

, Published in BiH Featured
Obraćanje pobjednika u hifzu cijelog Kur'ana Emraha Litrića (Preporod) Obraćanje pobjednika u hifzu cijelog Kur'ana Emraha Litrića

U Sarajevu je u nedjelju završeno Treće regionalno takmičenje u hifzu Časnog Kur'ana.

Organizator takmičenja bila je Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Fondacija „Hifz Časnog Kur'ana“ Sarajevo u saradnji sa Katarskom Humanitarnom organizacijom ured u Sarajevu, pod pokroviteljstvom vrhovnog poglavara Islamske zajednice u BiH reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića. Učesnici su bili učači iz BiH i predstavnici država regiona i islamskih zajednica u ovim državama.

Takmičarski dio prethodna dva dana

Poslije akšam-namaza u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke objavljeni su rezultati Takmičenja, te je upriličena dodjela priznanja i nagrada pobjednicima. Koordinator i sekretar Takmičenja Zijad Suljić je objavio rezultate takmičenja koje predstavlja respektabilno takmičenje s obzirom na broj takmičara, broj zemalja iz kojih dolaze učesnici te visinu novčanih nagrada. Pet umjesto tri takmičara u svih šest kategorija nagrađeni su posebnim nagradama. Ovogodišnja ocjenjivačka komisija je bila u sastavu kurra-hafiza: Dževad Šošić, Abdusselam el-Medžidi i Nabil Ganoji.

Ukupan iznos nagrada ovog takmičenja bio je preko 67.000 maraka, a pobjednik u kategoriji učenja cijelog Kur'ana hafiz Emrah Litrić dobio je nagradu u iznosu od 9.000 maraka. Iznos cijelog takmičenja je bio znatno veći, s obzirom da su organizatori pokrili troškove smještaja, hrane i putnih troškova svih učesnika i njihove pratnje, među kojima su bili građani Bugarske, Ukrajine, Albanije i drugih zemalja.

Prva tri mjesta po kategorijama:

Hifz cijelog Kur'ana: 

1. Emrah Litrić iz BiH
2. Muhamed Mwalidi iz BiH
3. Elvedin Avdović iz Srbije.

Hifz 15 džuzeva:

1. Abdulah Mrkonjić iz BiH
2. Mevlud Mahmuti iz Makedonije
3. Bedri Copa iz Albanije.

Hifz 10 džuzeva

1. Dženisa Pleh iz BiH
2. Sedžda Kura iz Albanije
3. Merjem Mwalidi iz BiH.

Hifz pet džuzeva:

1. Muhamed Čirak iz BiH
2. Ahmed el-Mensur iz Ukrajine
3. Dževat Zendeli iz Hrvatske.

Hifz Amme džuza:

1. Ahmed Merzuh iz Albanije
2. Myumyun Ahmed iz Bugarske
3. Abdurahman Metjahić iz Srbije.

Učenje Kur'ana (tilavet):

1. Ensar Latifović iz Srbije
2. Bilal Kovačević iz BiH
3. Edin Matović iz Crne Gore.

Prisutnima se obratio predstavnik iz Katara i član ovogodišnje ocjenjivačke komisije šejh Abdusselam el-Medžidi te reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

“Bitno je da se ovakva takmičenja održavaju na kojima ne samo pokazujemo što znamo, već i ohrabrujemo jedni druge da učimo, istražujemo Kur'an i njegove dubine i vrijednosti koje ćemo pretakati u vrijeme u kojem živimo“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović, zahvaljujući suorganizatorima iz Katara te Džemalu Muslihu direktoru Fondacije „Hifz Časnog Kur'ana“ Sarajevo, koji je već duži niz godina jedna od najzaslužnijih osoba u promociji hifza u BiH, a kojeg je ovom prilikom reisu-l-ulema nazvao “tvrđavom koja promiče hifz u BiH“.

Prisutnima se obratio i pobjednik u kategoriji učenja cijelog Kur'ana, koji je iskazao zahvalnost što postoje takmičenja ovog tipa. “Volio bih da ovo takmičenje održi svoj kontinuitet. Bila mi je čast da predstavljam BiH i nadam se da sam opravdao povjerenje koje mi je ukazano“, kazao je hafiz Emrah Litrić, koji je prošle godine bio pobjednik u kategoriji 15 džuzeva.

Zahvalnice i priznanja uručena su reisu-l-ulemi, direktoru Abdibegoviću, te gostima iz Katara.

(Preporod)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB