Logo
Print this page

Hadžiavdić: Očekuje se podnošenje zahtjeva protiv odluke CIK-a o popuni Doma

, Published in BiH

Sekretar Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Izmir Hadžiavdić izjavio je Feni da su u proteklim danima mnogi politički subjekti najavili ulaganje odgovarajućih zahtjeva za ocjenu ustavnosti ili drugih akata protiv odluke (uputstva) Centralne izborne komisije BiH (CIK) o popuni Doma naroda Federalnog parlamenta.

- Na osnovu toga u narednom periodu možemo očekivati podnošenje tih zahtjeva protiv te odluke CIK-a. Ipak, to ne odgađa izvršenje pomenute odluke. Mislim da su kantonalne skupštine u obavezi da se ponašaju u skladu sa njom sve dok nadležni sud eventualno ne donese privremenu mjeru ili ne odluči da rješenje nije u skladu s ustavom i zakonom - rekao je Hadžiavdić.

Centralna izborna komisija BiH 18. decembra usvojila je rješenje da se prilikom popune Doma naroda Federalnog parlamenta koristi popis iz 2013. godine i princip 1/1/1 koji podrazumijeva da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ako budu izabrani.

Tako je 22. decembra počeo teći rok od sedam dana u kojem kantonalne skupštine trebaju izabrati delegate za Dom naroda Parlamenta FBiH.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB