Logo
Print this page

U Mostaru promovisana knjiga 'Tragom drevnih Bošnjana'

, Published in BiH Featured

U organizaciji Instituta za strategijske studije „Foruma Bosna“ u mostarskoj Pozorišnoj kafani održana je promocija knjige „Tragom drevnih Bošnjana“ autora Tanera Aličehića i Đenana Galešića. Cilj promocija je otvaranje javnog dijaloga o izgradnji, jačanju i promociji bosanskog nacionalnog identiteta.

Autori i promotori ovog djela, Jasmin Branković, pomoćnik federalne ministrice obrazovanja i nauke i Asim Krhan, politolog i direktor Muzeja Hercegovine, govorili su u kontekstu „razvoja bosanske države i nacionalnog identiteta kroz historiju“, saopštili su organizatori.

Taner Aličehić istakao je da je ovo djelo rezultat trogodišnjih aktivnosti te da predstavlja skup razmišljanja i tekstova dvojice autora.

„Knjiga se bavi prepoznavanjem zabluda i preispitivanja koje su nas na nekin način obilježile tokom našeg odrastanja, koje su bile nametnute u prošlosti od strane antibosanskih politika. Veoma se lako može uvidjeti koliko su nacionalisti s ovog područja oduvijek strahovali od bosanske države i bosanskog naroda. Jednostavno zbog toga što je bosanstvo bilo sinonim za ljubav i inkluzivnost na ovim prostorima“, poručio je Aličehić.

Cilj knjige, kako je dodao, jeste prepoznati sve zablude i laži koje su imale samo jedan zadatak, a to je da se „zatre trag bosanskoj državi, njenom narodu i bogatom kultunornom i historijskom naslijeđu toga naroda“.

Jasmin Branković podcrtao je da knjiga „Tragom drevnih Bošnjaka“ daje vrlo utemeljen historijski pregled nastanka i razvoja bosanske države, njene duhovnosti i bosanskog identiteta.

„Nacionalističke ideologija zemalja okruženja su izvršile snažan utjecaj i razorno djelovale na ukupno bosansko društvo, ali ga, ipak, nisu uspjele uništiti. Bosanski duh je previše žilav, previše jak i on se uspio održati čitavo to vrijeme... Potrebno je tražiti puteve kako da dođemo do konačnog cilja, da ono što čini bosanski duh, bosansku državu zaista u potpunosti obuhvati ove naše prostore i da to bude još čvršća brana svim onim ideologijama koje toliko razorno djeluju već, evo, 200 godina na bosansko biće“, rekao je Branković.

Asim Krhan govorio je o specifičnost bosanskog pluranog društva, snažnim vezama koje su isprepletene u našem društvu.

„Te veze i ta pluralna suština su bili velika brana kod ove zadnje agresije. Svako drugo duštvo, društvo koje je labavije, ne bi izdržalo ovakvu razinu agresije“, ističe Krhan.

Prema Krhanu, današnje poimanje nacije evroatlanskom svijetu konvencionalno se odnosi na pojam državljanske nacije, političke nacije i vezano je za pojam ustavnog patriotizma.

„Ova knjiga daje odgovore na pitanja da li je razvoj nacionalne identifikacije na tlu BiH deifnitivno završen, da li je moguće zamisliti bh. društvo u kojem će doći do razdvajanja religijsko-kulturne od nacionalne identifikacije, te da li je moguće promovisati bosansku naciju kao naciju bh. državljana. Bosanska nacija, naravno, ne negira do sada posebno formirane identitete“, ocijenio je Krhan.

Konstatujući da se „nalazimo u individualnoj i kolektivnoj agoniji“, koautor djela, Đenan Galešić, podsjetio je da prisutnost svih faktora bosanske pluranosti, ne samo vjerskih, na svim dijelovima bosanske zemlje egzistira hiljadu godina.

„To je katalizator nastanka i opstanka bosanske filozofije života. Baza ove pojave je kršćansko, muslimansko i jevrejsko naslijeđe koje je prisutno i razvija se u Bosni, koje čini opšte bosansko naslijeđe. To bosanstvo o kojem ovdje govorimo znači stvaranje i njegovanje osjećaja povezanosti i solidarnosti stanovništva“, ustvrdio je Galešić, stoji u saopštenju.

 

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB