Logo
Print this page

Memorijalni centar Srebrenica: Pozivamo nadležne da reaguju

, Published in BiH

U nedjelju ujutro je ispred Memorijalnog centra Srebrenica Potočari osvanula krvava vreća sa otpadom svinjskog mesa povodom čega se  u ime Centra saopštenjem oglasio Nisvet Mujanović, predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica.

Svi smo s nelagodom i osudom prihvatili vijest da je nepoznata osoba ostavila vreću sa otpadom svinjskog mesa blizu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

“Imajući u vidu da se ovih dana obilježavaju najveći pravoslavni praznici i da je praksa klanja svinja povodom praznovanja, ne očekujemo bilo kakav vid provokacija ili loših namjera komšija Srba, a što se već dešava. Poučeni iskustvom, pozivamo nadležne institucije da preventivno djeluju i ne dozvole da se na bilo koji način skrnavi prostor Memorijalnog centra. Očekujemo osudu i istragu o ovom događaju, te adekvatnu sankciju počiniocu, ma ko to bio” - istakli su u Memorijalnom centru.

Ogorčenost ovim činom ne kriju u Memorijalnom centru, iako žele da vjeruju da je počinilac to uradio ne razmišljajući o eventualnim posljedicama.

“Prostor koji je omeđen nišanima, za koje su majke dale članove svojih najmilijih, za nas je sveto mjesto i nećemo tolerisati bilo kakvo narušavanje i ugrožavanje ovog prostora. Lokalnu upravu pozivamo da Komunalna inspekcija i druge nadležne službe reaguju na ovaj čin, kao i za bilo kakve slične radnje i time pokažu da žele dijeliti bol s porodicama, bar u danima njihovih najsvetijih praznika. Ukoliko izostane reakcija, smatramo da je ovaj čin i njihova kolektivna svijest” zaključili su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB