Logo
Print this page

U Sarajevu sutra obilježavanje Dana patriotizma (VIDEO)

, Published in BiH

Obilježavanje "Dana patriotizma – sjećanje na početak genocida nad Bošnjacima 92-95“ bit će upriličeno sutra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Na važnost obilježavanja Dana patriotizma danas su na konferenciji za medije ukazali nekadašnji član Parlamenta Republike BiH u periodu 1992.1995. godine i predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić te jedan od osnivača Patriotske lige 1992.-1995. Amir Oruč.

Najavili su da će na skupu učestvovati predstavnici vojnih struktura iz ratnih godina RBiH, 1992.-1995., dobitnici najviših ratnih priznanja, pripadnici Armije Republike BiH, predstavnici udruženja i eminentni profesori, koji će dati politički osvrt na ratne godine, ali i poslati jasnu poruku.

Tokić je rekao da će učesnici skupa i gosti biti upoznati s namjerama genocida i zločina koji je počinjen u periodu 1992. do 1995., a koji je, kazao je, "osmišljen i objelodanjen 9. januara 1992. godine u okviru tzv. skupštine srpskog naroda, na kome je tada proklamovana srpska BiH“.

- Želimo se uvijek prisjećati toga dana, ne samo Fatihom i minutom šutnje za stotine hiljada žrtava te politike, nego i sa jasnim i glasnim zavjetom i porukom da nikada više nećemo dozvoliti zločincima da čine genocid i zločine koje su činili nad našim sestrama, majkama, djecom, civilima, i da smo spremni i kao narod i kao država suprotstaviti se takvim genocidima – kazao je Tokić.

Oruč je naveo da je bošnjački narod od pamtivijeka bio za suživot, poštovanje svih ljudi, ali i pored toga je tokom historije bio diskriminiran - oduziman mu je jezik, nacija, obespravljeni su bili u svim segmentima vladajućih sistema koji su se smjenjivali na historijskoj pozornici.

- Želim poslati poruku da bošnjački narod mora izgraditi patriotizam i ne može se više oslanjati na nečiju milost, ovisiti od drugih. Bošnjački narod mora biti garant stabilnosti i napretka BiH i neće dozvoliti nikome da narušava suverenitet, teritorijalni integritet i slobodu BiH – istakao je.

Na sutrašnjem skupu će, kako je najavljeno, biti istaknuto da je BiH država tolerancije, da teži evropskim zapadnim civilizacijskim vrijednostima, punopravnom članstvu NATO-a i Evropskoj uniji.

(FENA)

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB