Logo
Print this page

Inspirativna priča: Leptir - priča o nevidljivim krilima

, Published in BiH Featured
Alma Hadžić i Nisveta Kozlić (Screenshot) - video pogledajte ispod ↓ Alma Hadžić i Nisveta Kozlić

U popodnevnom programu radija BIR gošća je bila odgajateljica Nisveta Kozlić, koja je u prethodnoj godini proglašena za najinovativniju odgajateljicu u Bosni i Hercegovini u kategoriji odgajateljica u predškolskom odgoju i obrazovanju.

Zeničanka Nisveta Kozlić autorica je knjige "Leptir, priče o nevidljivim krilima" koja je inspirisana životom dječaka Ismaila Zulfića, koji je rođen bez ruku. Ismail je kao mali dječak došao u vrtić u kojem je radila Nisveta. Suočila se sa izazovom kako dijete bez ruku pripremiti na okruženje znatiželjnih vršnjaka, a da taj susret ne bude bolan za Ismaila, jer se u odnosu na drugu djecu razlikuje. Dosjetila se da djecu pripremi na Ismalov dolazak tako što im je kazala, da su oni leptiri i da će im uskoro doći drugara, koji je također leptir , ali čija su krila nevidljiva.

Ismail se polahko privikakavao na novu sredinu, vremenom je spoznao da je on takav, poseban, da je tako rođen, a odgajateljica Nisveta Kozlić je smišljala još načina da istakne njegove sposobnosti. Kako je Ismail zbog nedostatka ruku razvio mogućnost da prihvata predmete nožnim prstima, Nisveta je pred mališane u vrtiću jednom prilikom stavila izazov da oni pokušaju nešto dohvatititi nožnim prstima.

Nije im polazilo za rukom, a mali Ismail je bio ponosan što se upravo on ističe po nečemu i što je mogao pokazati svoja ''nevidljiva krila''.

Ismail je svojim uspjesima u plivanju zadivio našu javnost, a u njegovom sadašnjem uspjehu, ali i u onima koji slijede uvijek će svoje mjesto imati njegova teta Nisveta Kozlić iz vrtića "Sindibad" koja je znala da on ima nevidljiva krila.

Radio BIR

 

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB