Logo
Print this page

Bukvarević posjetio branioce povratnike u manjem bh. entitetu

, Published in BiH Featured

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je na inicijativu predsjednika Skupštine Opštine Foča Izeta Spahića, zajedno sa saborcima, članovima prvog Izvršnog odbora MOS-a i pripadnicima Armije RBiH, obišao branioce povratnike u manjem bh. entitetu kao i kancelariju Federalnog ministarstva u Foči.

Bukvarević je rekao da je u proteklom mandatu prvenstveno bio cilj da Federalno ministarstvo bude servis svim braniocima na prostoru čitave Bosne i Hercegovine, te je s tim u vezi otvoreno i nekoliko kancelarija u manjem bh. entitetu za pružanje pomoći braniocima povratnicima, saopćeno je iz Kabineta ministra.

Konkretni koraci pomoći branilačkoj povratničkoj populaciji u istočnoj Bosni su poduzeti otvaranjem kancelarije Ministarstva u Foči, da bi se postigla što bolja koordinacija i pomoć povratnicima koji pripadaju boračkim porodicama s prebivalištem u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Branioci povratnici su mirnodopski heroji koji su se vratili na svoje i osjećaju sve praktične probleme funkcioniranja BiH na svojim plećima. Po riječima Bukvarevića, Federalno ministarstvo je njihov servis i u skladu sa zakonskim procedurama pomaže da se branioci održe na svojim imanjima.

- U ovom mandatu svi branioci su mogli aplicirati na javne pozive Ministarstva i bez obzira na mjesto prebivališta ostvariti jednaka prava - istakao je Bukvarević.

Predsjednik Skupštine Opštine Foča Izet Spahić je iskazao zahvalnost ministru koji je od preuzimanja mandata posebnu pažnju posvetio braniocima koji žive u manjem bh. entitetu naglasivši kako je tim ljudima svaki vid pomoći dobrodošao jer su uslovi u kojima žive izuzetno teški. Spahić je zahvalio i saborcima koji su posjetili Foču i odlučili uručiti stipendije djeci svojih saboraca s tog područja, Amili Arifović, Amini Arifović, Harisi Suljević i Harunu Suljevića.

Ovom prilikom ministar je dodijelio i pomoć u vidu školskog pribora, opreme i slatkiša za četvero učenika iz Jeleča, Amilu Arifović, Aminu Arifović, Harisu Suljević i Haruna Suljevića, koji pohađaju osnovnu školu u Popovom Mostu, udaljenu čak 11 kilometara, a prevoz do iste imaju zahvaljujući dobroj volji lokalnog imama. Saborci koji su bili danas u posjeti su iz vlastitih sredstava obezbijedili i stipendije za mališane.

Delegaciju Ministarstva su dočekali i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić te predstavnici Medžlisa Islamske zajednice u Foči koji su zajedno s gostima obišli završne radove na džamiji Aladža u Foči i na licu mjesta se uvjerili da je uglavnom sve spremno za svečano otvaranje koje je predviđeno za maj ove godine.

 (FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB