Logo
Print this page

Reisu-l-ulema: Država toleriše četnike i druge neofašiste

, Published in BiH Featured

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović u izjavi za Radiosarajevo.ba, a povodom okupljanja pripadnika četničkog Ravnogorskog pokreta u Višegradu i izrečenih prijetećih poruka, kazao je da "institucije države već odavno pokazuju veliki stepen tolerancije prema neofašističkim i drugim radikalnim sentimentima u društvu ".

"Četničko orgijanje i život te ideologije u našem društvu niko i ne pokušava držati pod svjetlima, kao što je to slučaj sa nekim drugim ekstremnim pokretima. Osobno mislim da je četnička ideologija danas vodeća ideologija jednog dijela bh. društva, iza koje stoje, bez rezerve, i političke i intelektualne snage tog dijela društva", kazao je reis Kavazović za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, to, svakako, nije dobro, "prije svega za taj dio našeg društva, a onda i po Bosnu i Hercegovinu u cjelini ".

"Četnička ideologija je ideologija krvi i zločina, historija o tome svjedoči beskompromisno. Nikakvo novo tumačenje ne može sakriti mračnu prošlost tog fašističkog pokreta. Stotine hiljada žrtava u ratu 1941. - 1945. i 1992. - 1995. posve jasno govore o tome.

Genocid u Srebrenici je plod te ideologije i pokreta koji, nažalost, nastavlja da živi sa ko zna kakvim posljedicama u budućnosti. Nažalost i sramotu svih nas i naroda u ime kojeg se predstavljaju", kazao je reisul-ulema Kavazović.

Podsjetimo, pripadnici Ravnogorskog pokreta okupili su se u nedjelju na Trgu palih boraca u Višegradu i počeli jednodnevno "orgijanje po našim živcima", uznemiravajući i povratnike Bošnjake u ovom gradu i sve antifašiste u zemlji.

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB