Logo
Print this page

Alibašić: Ni u Nirnbergu nije bilo presude za holokaust – agresivnost i manipulacije ne traju vječno (VIDEO)

, Published in BiH Featured
(Screenshot) - video pogledajte na kraju članka ↓ (Screenshot) - video pogledajte na kraju članka ↓

„U BiH nemamo zakon o zabrani negiranja ratnih zločina, genocida itd., ali ja vjerujem da će biti potpuno druga situacija sad kad imate presudu i kad neko bude konkretno tog čovjeka veličao, nepoštivao odluku suda. U najmanju ruku to može da ima političke posljedice.“

U specijalnom programu Radija BIR povodom konačne presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim rezidualnim Mehanizmom za krivične sudove u Hagu, o presudi i implikacijama koje bi ona mogla donijeti razgovarali smo sa Ahmetom Alibašićem, profesorom na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

„Kao i kod svih presuda, tako i u ovom slučaju, mnogo toga će zavisiti od postupanja po presudi. Hoće li biti implikacija zavisi i od zainteresiranih strana“ - rekao je profesor Alibašić. Podsjetio je da u Nirnbergu nije bilo presude za holokaust "a znamo šta su žrtve sve uspjele da postignu. Mi, u ovom slučaju žrtve genocida, etničkog čišćenja i drugih ratnih zločina, imamo viška presuda ali ponekad mi se čini da se iscrpljujemo previše na tim pravnim stvarima a zaboravljamo da bi svaka presuda trebala biti propraćena" – kaže Alibašić.

„U BiH nemamo zakon o zabrani negiranja ratnih zločina, genocida itd., ali ja vjerujem da će biti potpuno druga situacija sad kad imate presudu i kad neko bude konkretno tog čovjeka veličao, nepoštivao odluku suda. U najmanju ruku to može da ima političke posljedice.“

O veličanju nosilaca presuđenih zločina, profesor Alibašić je rekao da bi „tu na scenu trebali stupiti najprije oni koji su direktne ili indirektne žrtve i da svi trebamo učiniti više u raskrinkavanju protagonista takvih aktivnosti. Oni treba da budu nepoželjne osobe u političkom prometu ove zemlje i Evrope. Očito tu ne činimo dovoljno. Naprotiv! Protagonisti tih događanja su u ofanzivi i na neki način su se nametnuli kao nezaoibilazan faktor. Kao što se Milošević u jednom trenutku nametnuo kao "graditelj mira" i nezaobilazan faktor u izgradnji mirnog Balkana.“

Sva lobiranja, sva agresivnost, svaka manipulacija prije ili kasnije doživi svoj kolaps. Ne može to vječito trajati - poručuje Alibašić.

Totalni angažman u promoviranju istine

„Mislim da ne činimo dovoljno da raskrinkamo tu bulumentu, te ljude koji uspijevaju da se i dalje prezentiraju kao nosioci evropskih vrijednosti itd. Tu moramo učiniti više.

Ne možemo to postići samo pisanjem, konferencijama i sličnim aktivnostima. Radi se o potrebi jednog totalnog angažmana na promoviranju istine. Ovdje je žrtvovana istina!

Svaki častan čovjek u BiH koji se ne slaže sa onim što je iznosila odbrana Radovana Karadžića i odbrane sličnih zločinaca bi trebao sebi za jedan od zadataka svog postojanja u ovom trenutku na Balkanu postaviti promicanje istine. Uz to ide i promicanje pomirenja i praštanja.

Kako se možete boriti protiv silne propagande koja pokušava da negira ono što se desilo devedesetih godina? Propaganda je izuzetno jaka. Nadvikati tu propagandu nije nimalo jednostavno.

Oni koji pokušavaju da razumiju Bosnu i Hercegovinu, da razumiju Balkan i šta se desilo, imaju velikih problema u razumijevanju.
U tom nadvikivanju vrlo čestno nije najvažnije pričati glasnije. Trebamo biti inovativni u iznalaženju puta do srca i ušiju tih ljudi.

Ovo je jedan kolektivni napor u kojem se svi moramo uključiti“ - poručio je dr. Ahmet Alibašić.

Dr. Ahmet Alibašić je gostovao u specijalnom programu radija BIR povodom konačne presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću. Program uživo je vodio Nedžad Abdić a gostovanje možete pogledati na Facebook stranici radija:

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB