Logo
Print this page

Obilježena 27. godišnjica zločina nad civilima u Srebrenici

, Published in BiH Featured

Preživjele žrtve zločina i bošnjački predstavnici vlasti u Srebrenici, te glavni imam srebreničke čaršijske džamije Damir ef. Peštalić danas su, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na mezarje ispod Bijele džamije u Srebrenici, obilježili 27. godišnjicu zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici.

Na današnji dan prije 27 godina je, prema svjedočenju očevidaca, zapaljeno 27 kuća i 12 ljudi, a 18 ih je ubijeno u centru grada. Istog dana, ubijeno je i 30 Bošnjaka u srebreničkim selima.

Šehidi Abdurahmanović je 8. maja 1992. godine iz stana u Srebrenici odveden suprug Jakub i nakon toga ubijen.

- Svaki maj je mojoj djeci i meni težak, to se prosto ne može zaboraviti. Mog supruga Jakuba su iz stana odveli i ubili. On je bio prosvjetni radnik. Za zločin niko nije odgovarao - rekla je Abdurahmanović.

Obilježavanju godišnjice zločina koji se dogodio 1992. godine prisustvovali su građani, članovi udruženja preživjelih žrtava genocida, te zamjenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić i predsjednik Skupštine opštine Nedib Smajić, koji su sa članovima porodica ubijenih položili cvijeće na spomen-obilježje ubijenim civilima.

- Ubistvima 8. maja su započeta zlodjela i uvod u genocid. Za ovaj kao i za mnoga druga zlodjela niko nije odgovarao. Pozivamo sve nadležne institucije da reaguju, i pred lice pravde izvedu počinioce zločina – rekao je zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić.

Predsjednica udruženja "Majke Srebrenice“ Fazila Efendić kaže da za ovaj zločin niko nije odgovarao.

- Taj dan su ubijeni civili, starci, žene i djeca. Oni nisu nikome mogli nauditi – rekla je Efendić.

Nakon odavanja počasti nevino ubijenim, održan je historijski čas te u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici proučen tevhid.

(FENA)

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB