Logo
Print this page

Održana manifestacija obilježavanja stradanja Bošnjaka iz općine Travnik

, Published in BiH Featured

Središnja manifestacija obilježavanja stradanja Bošnjaka s područja općine Travnik, u obrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine, održana je u petak u Velikoj Bukovici, općina Travnik.

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju odana je počast poginulima braniteljima, nakon čega je upriličen vjerski program.

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava u Sarajevu Amir Kliko kazao je da održavanje ovakvih manifestacija ima ogroman značaj, te da je potrebno "podsjećati se na zlo, kako bi razumjeli da ono nije dobro ni za koga".

U okviru kulturno-umjetničkog programa nastupili su učenici osnovnih i srednjih škola s područja općine Travnik, a i ove godine središnji dio manifestacije je bio sat povijesti, na kojem je bilo riječi o stradanju Bošnjaka na području Travnika.

Predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Munir Karić je kazao da ova manifestacija, svake godine, okuplja sve više posjetitelja, te da je namjera prenijeti "istinu o događanjima iz najtežeg razdoblja za BiH i njezin narod".

Istaknuo je da cilj nije vraćanje u prošlost, nego da se na prošlosti gradi sadašnjost i budućnost.

Načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić naglasio je da je Travnik upisan u povijest da je bio na strani istine, dobrih ljudi i onih koji se bore protiv fašizma.

Kako je rečeno, travničke brigade Armije RBiH dale su nemjerljiv doprinos obrani i oslobađanju BiH.

Poginula su 529 pripadnika Armije RBiH iz općine Travnik i 49 civila, dok se 602 pripadnika nalazi na evidenciji ratnih vojnih invalida.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB