Logo
Print this page

Obilježavanje 27. godišnjice zločina nad Bošnjacima Nevesinja

, Published in BiH Featured

Bošnjaci Nevesinja će u nedjelju 30. juna kod spomen obilježja u selu Kljuna obilježiti 27 godišnjicu zločina počinjenog nad nedužnim civilnim stanovništvom.

Godišnjicu obilježavanja organiziraju Udruženje „Povratkom za Bosnu i Hercegovinu, i Medžlis IZ-e Nevesinje. Predsjednik organizacionog odbora i predsjednik Udruženja Šerif Bojičić ističe da je na teritoriji Nevesinja u junu i julu mjesecu 1992.godine ubijeno je 305 osoba bošnjačke nacionalnosti i 14 osoba hrvatske nacionalnosti, ili 9,1%, što prema broju stanovnika Nevesinje svrstava odmah uz Srebrenicu po procentu stradanja. Među ubijenima je i 26-ero djece, a neka od njih nisu imala ni ime, jer su rođena u zbjegu. „Nakon progona iz Nevesinja tokom agresije su ubijena još 42 civila tako daje ukupna brojka ubijenih nevesinjskih Bošnjaka 347 ili 10,35% stanovništva. Ubijeno ili poginulo je 114 pripadnika Armije RBiH i MUP-a što u ukupnom zbiru iznosi 13,7% a ukupan broj poginulih Bošnjaka koji su rođeni na teritoriji Nevesinja je 507. Samu brojku poginulih nadmašuje brutalnost samog zločina jer su nevesinjskiBošnjaci ubijani na različitim mjestima i na različite načine, bez obzira na spol i godine starosti. Najmlađa beba je imala samo sedam dana, a najstarija osoba 92 godine. Strijeljani su, klani, živi spaljivani, bacani u jame, danima kasapljen i mučeni prije nego su ubijeni“, navodi Bojčić.

Podsjeća da su zatočene žene i djevojke su silovane a veliki broj nevesinjskih Bošnjaka je prošao razne logore i kazamate poput MUP-a, Alatnice, Doma JNA, Kotlovnice, Boraka, Bileće, Kalinovika, Morinja Osnovnih škola u Pridvorcima, Luci i Zijemljima. „Oni koji nisu ubijeni ili zatočeni danima su se bez vode i hrane probijali planinskim bespućima Crvnja, Crne Gore i Veleži prema slobodnoj teritoriji Mostara i Konjica. Od 305 osoba bošnjačke nacionalnosti ekshumirano je njih 185, dok se za posmrtnim ostacima 120 osoba još traga. Njihovi posmrtni ostaci su pronalaženi u jamama Dubrava, Lipovača, Doline-Kušići, Borisavac i Bišini, masovnim grobnicama na Telećoj Lastvi - planina Velež, Miljevcu, Krstačama - planina Crna Gora, Srednjoj Vodi, Štedimu - planina Crvanj, Kiseru - Boračko jezero itd“, naglasio je Bojčić.

Pred Sudom BiH pravomoćno za zločine počinjene u Nevesinju osuđeni su samo ratni komandir Službe javne bezbjednosti (SJB) Krsto Savić zvani Kićo i policajac SBJ Milko Mučibabić zvani Mileta koji je prije izricanja pravomoćne presude preminuo. „Činjenica da su osuđena samo dva lica znači da se o Nevesinju nije vodilo račina. Tužilaštvo i drugi nadležni organi nisu uradili svoj posao. Nije bilo jednostavno ubiti 305 osoba. Njih je neko poubijao. Ništa nije preduzeto kada je u pitanju i lična i komandna odgovornost. Krsto Savić nije odgovarao samo za Nevesinje već i za druga mjesta u Hercegovini, a Mučibabić je umro prije izricanja pravosnažne presude. Nadamo se da će u narednom periodu biti preduzete konkretne mjere i aktivnosti koje će dati konkretne rezultate, kaže predsjednik organizacionog odbora obilježavanja godišnjice i predsjednik Udruženja „povratkom za Bosnu i Hercegovinu“ koje okuplja raseljene Bošnjake Nevesinja Šerif Bojčić.

Obilježavanjem godišnjice zločina i evociranje uspomena na to teško historijsko razdoblje, prema njegovim riječima, ne sama Bošnjaci porijeklom iz Nevesinja već i svi drugi čuvaju sjećanje na sve one koji su nedužni ubijeni tokom rata. Udruženje povratkom za Bosnu i Hercegovinu je 2012.godine pokrenulo akciju širokih razmjera da se izgradnjom zajedničkog Spomen obilježja za svih 507 ubijenih ili poginulih Bošnjaka Nevesinja za sva vremena otrgnu od zaborava sve nevine žrtve. Spomen obilježje je izgrađeno u mjestu Kljuna i otkriveno je 23.7.2017. godine. „Želja nam je da mladi naraštaji ovdje dolaze i da uče historiju , a mi koji smo to preživjeli nikada ne zaboravimo šta se dešavalo. I iz tog razloga ovo obilježje i obilježavanje godišnjice ima izuzetnu vrijednost“, ističe Bojčić.
Obilježavanje godišnjice, dodaje, ima i drugu dimenziju jer se na jednom mjestu ponovo okupe Bošnjaci ovoga kraja. „Taj dan imamo priliku da se vidimo, da porazgovaramo, da se dogovaramo šta trebamo raditi i kako“, nastavlja Bojčić. I ove godine, kako je kazao, očekuju prisustvo brojnih visokih zvaničnika iz javnog, političkog, vjerskog života.

Svoj dolazak potvrdili su: predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, potpredsjednik RS-a RamizSalkić, ministar za izbjegla i raseljena lica u Vladi F BiH Edin Ramić, ministar unutrašnjih poslova u Vladi F BiH Aljoša Čampara, Edin Mušić, i drugi.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB