Logo
Print this page

Delegacija SDA u posjeti ZDK, privreda i povratak neke od tema susreta (VIDEO)

, Published in BiH Featured

Delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) danas boravi u posjeti Zeničko-dobojskom kantonu, koja je počela susretom premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića i kantonalnog premijera Mirze Ganića.

Razgovarali su o brojnim pitanjima, između ostalog univerzitetskoj bolnici, privredi i povratku.

Domaćin susreta novinarima je kazao da je ovo prva posjeta novom sastavu kantonalne vlade te da je susret bio konkretan i konstruktivan.

- Razgovarali smo o univerzitetskoj bolnici, jer nam je interes da naš medicinski fakultet ima nastavnu bazu i u narednom periodu ćemo otvoriti niz sastanaka o toj temi - rekao je Ganić te dodao da će sastanci biti organizirani i o temi privrede i povratka.

Govora je bilo i o različitim infrastrukturnim projektima, posebno u dijelu razvoja cesta.

- Značajan dio finansijskih sredstava sa nivoa Federacije, zahvaljujući akcizama, ove godine spušten je na nivo ZDK, radi se otprilike o oko tri miliona KM. Mi smo se opredijelili da radimo kilometre, a ne metre ceste. Nećemo krpiti nego ulagati u veće projekte - rekao je Ganić.

Novalić je, govoreći o strategiji pomaganja ZDK, kazao da bi dodatna sredstva u ovaj kanton donijela drugačija raspodjela javnih prihoda.

- Mi sada imamo sistem javnih prihoda koji je više okrenut prema distribuciji prikupljenih sredstava, a ne prema raspodjeli u skladu sa generisanjem vrijednosti. U tom smislu ZDK više daje nego što uzima - naveo je Novalić.

S tim u vezi, naglasio je da buduća raspodjela mora imati kombinaciju distribucije i uzimanja sredstava.

- Zakon je pripremljen, ali treba vrlo veliki društveni konsenzus, ne samo politički, da se promijeni sistem raspodjele koji bi uvažavao koliko nastaje na nekoj teritoriji, barem sa nekim procentom. Time bi ZDK imao veće prihode, barem za desetak miliona KM - istakao je Novalić.

Sa premijerom u posjeti ZDK su federalni ministri razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić i raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Tokom dana delegacija, predvođena predsjednikom Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem, položit će cvijeće na spomen-obilježje ''Kameni spavač'' u Zenici, a planirana je i posjeta Kantonalnom odboru SDA u Zenici.

Tokom ranije posjete Srednjobosanskom kantonu Izetbegović je najavio da će SDA posjetiti sve kantone, razgovarati sa predstavnicima vlasti, ali i građanima.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB