Logo
Print this page

Utvrđen identitet za 181 žrtvu streljanu 1992. na Korićanskim stijenama

, Published in BiH Featured

U Prijedoru će se 20. jula održati kolektivna dženaza kojom će se na vječni počinak ispratiti posmrtni ostaci 86 lica bošnjačke nacionalnosti, koji su strijeljani na Korićanskim stijenama 21. avgusta 1992. godine, saopšteno je danas na konferenciji za novinare Organizacionog odbora dženaze.

Uz vjerski obred oni će biti dostojanstveno sahranjeni u osam šehidskih mezarja na prijedorskom području, čime će napokon naći svoj smiraj.

Šef područnog odjeljenja Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine doktor Mujo Begić rekao je da su njihovi posmrtni ostaci na osnovu dobijenih podataka iz Civilne zaštite Kneževa/Skender Vakufa pronađeni u Kamenoj grobnici u koju su premještani, planski prikrivani i zatrpavani kamenjem.

„Želim reći da smo na Korićanskim stijenama do sada utvrdili identitet 181 žrtve, da je na lokalitetu Korićenskih stijena ekshumacija vršena u četiri navrata i da su pronađene žrtve iz općina Prijedor i Kotor Varoši. Do sada smo utvrdili identitet za 181 žrtvu, od toga 176 žrtava su Bošnjaci i pet Hrvati“, rekao je Begić.

Dodao je da se Prijedor i prijedorske žrtve u ovom slučaju mogu vezati za logor, odnosno za logoraše, jer su žrtve koje su pronađene na Korićanskim stijenama logoraši logora Trnopolje.

„Većina ubijenih, a potom ekshumiranih su liječnici i profesori, pravnici, predsjednici sudova, imami, tako da je Prijedor specifičnost, jer su u velikom broju žrtve bili intelektualci, vodeći ljudi u opštini što se tiče Bošnjaka i Hrvata”, naglasio je Begić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac Amir ef. Mahić podsjetio je da je u periodu 1992-1995. godine ubijeno ili nestalo 3.176 prijedorskih građana, od kojih je između ostalog 102 djece i 263 žena.

„Najmlađa žrtva koja će ove godine biti pokopana je Emir Džonlagić koji je kada je ubijen imao 18 godina. Strijeljan je na Korićanskim stijenama. Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Bećir Bešić, koji je imao 61. godinu kada je strijeljan, takođe, na Korićanskim stijenama“, istakao je Begić.

Posebnosti žrtava koje će ove godine biti pokopane su u tome što su njih 79 logoraši kao i činjenica da su u većini slučajeva u pitanju mladići, njih 74 do 30 godina starosti, a 11 ih je dvadesetogodišnjaka.

”Isto tako, na dženazi 20. jula bit će ukopani u tri slučaja otac i sin, a u pet slučajeva dvojica braće”, rekao je Begić i naglasio da kad se gleda na porodice, da ima više porodica koje su izgubile od tri do pet članova, te napomenuo da će od ukupnog broja koji će biti pokopani, njih 67 biti uhopani u šehidskom mezarju Kamičani.

Današnjoj press konferenciji prisustvovao je i predstavnik porodica žrtava Teufik Kulašić

„Mi kao familije žrtava došli smo u situaciju da je nama jedino stalo da ukopamo najmilije”, istakao je Kulašić i naglasio da posao traženja žrtava predugo traje.

Tijela ubijenih osoba iz hale Šejkovača u Sanskom Mostu u petak u 17 sati preuzeće porodice nakon čega će se biti formirana kolona koja će se na kratko zaustaviti na Trgu ljiljana u Sanskom Mostu, gdje će građani žrtvama odati počast. Potom, u 19 sati tabuti sa posmrtnim ostacima ubijenih bit će dovezeni u prijedorsko selo Hambarine na stadion „Vedro polje“ gdje će se im biti proučen jasin i tevhid.

U subotu, 20. jula, na stadionu u Hambarinama u 10 sati klanjat će se dženaza, te će tijela ubijenih biti prvezena na mezarja na kojima će biti ukopana.

(AA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB