Logo
Print this page

Na manifestaciji 'Odbrana BiH - Igman' očekuje se oko 20.000 ljudi (VIDEO)

, Published in BiH Featured

Manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2019", koja se tradicionalno organizira u znak sjećanja na šehide i poginule borce, ali i sve koji su branili državu BiH, bit će održana 1. i 2. augusta.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko, direktor Fonda memorijala KS Suad Zijadić i generalni sekretar manifestacije Hamdija Hasanović predstavili su danas na pres-konferenciji program manifestacije te istakli da je cilj čuvati i njegovati kulturu sjećanja na šehide i poginule borce, kao i sve branioce, te slati poruku istine o časnoj odbrani BiH.

- Na ovaj način želimo da zahvalimo svima onima koji više nisu sa nama, a to su najhrabriji sinovi i kćeri ove zemlje, koji su svoje živote dali da bi mi danas uživali u slobodi, miru i nezavisnosti. Ono što me posebno raduje, a to je da su tokom četiri i po mjeseca svi timovi koji su bili zaduženi za organizaciju manifestacije radili besprijekorno. Posebno me raduje što je ove godine najavljen veliki broj mladih - rekao je ministar Jusko.

Istakao je da je cilj manifestacije i mladim generacijama poslati poruku da daju sve od sebe da se u budućnosti viša nikada i nikome isto zlo ne ponovi.

-Na Igmanu ćemo imati priliku biti s predstavnicima boračke populacije iz cijele BiH. Očekuje se oko 20 hiljada ljudi. Mislim da će manifestacija biti jedna od najbolje organizovanih u proteklih više od 15 godina - kazao je Jusko.

Direktor Fonda memorijala Suad Zijadić naglasio je da se Fond bavi njegovanjem tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95 te da je u okviru njihovih aktivnosti i organizacija manifestacije "Odbrana BiH - Igman".

- Ovo je finale svih obilježavanja koja mi imamo u toku godine i finale svih aktivnosti vezanih za njegovanje tekovina rata. Ponosni smo na činjenicu da Fond memorijala svake godine učestvuje u ovoj priči i da je jedan od nosilaca organizacije - ističe Zijadić.

Generani sekretar manifestacije Hamdija Hasanović kazao je da ona predstavlja znak zahvalnosti šehidima i poginulim borcima.

- Cilj nije samo da odamo počast poginulim, već da živi branitelji pošalju poruku da smo još uvijek u istom stroju, da branimo ono što smo svojom krvlju platili. Manifestacija se sastoji se od vjerskog, sportskog i kulturnog dijala, kao i defilea i odavanja vojnih počasti. Pripreme su u samom finišu, sve je spremno za dolazak posjetilaca na Igmanu - naveo je Hasanović.

Manifestacija će biti otvorena sutra u Memorijalnom centru Kovači, a bit će nastavljena odavanjem počasti i vjerskim programom u Ratnoj džamiji Igman, dok je u petak između ostalog planirano odavanje počasti na šehitlucima i spomen-obilježjima na Igmanu, na Grkalici, Velikom polju, Mrazištu i Brezovači.

Na programu su i čas historije, sportske igre te defile ratnih veterana Armije i MUP-a R BiH, dok će kulturno umjetnički program biti upriličen na Velikom polju.

 

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB