Logo
Printaj ovu stranu

U ponedjeljak počinje nova školska godina

, Objavljeno u BiH

Nova školska 2019/2020. godina u osnovnim i srednjim školama u devet kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine (KS, SBK, HNK, TK, USK, BPK, Kanton 10, PK i ZDK) trebala bi početi u ponedjeljak, 02. septembra 2019. godine, odnosno u ponedjeljak, 09. septembra 2019. godine u Zapadno-hercegovačkom kantonu te za prvačiće u Posavskom kantonu, saopštilo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

''Tim povodom, svim učenicima, učiteljima i nastavnicima, kao i svim uposlenicima u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine želim sretan početak nastave, sa željom da i ovu školsku godinu započnu i završe sa uspjehom i dobrim rezultatima“, izjavila je federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti Elvira Dilberović koja je posebno čestitala i poželjela dobrodošlicu prvačićima, sa željom da im početak obrazovanja bude uspješan.

Podsjetila je da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i ove godine sa svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja potpisalo ugovore o finansiranju/sufinansiranju nabavke besplatnih udžbenika, i to za učenike drugih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe, za što je u Budžetu za ovu godinu osiguralo 600 hiljada KM.

U proteklom četverogodišnjem periodu Ministarstvo je za realiziranje nabavke besplatnih udžbenika izdvojilo 2.410.000,00 KM, a u okviru ovog projekta omogućeno je 374.176 besplatnih udžbenika za 59.222 učenika. Cilj je da se svakom djetetu omoguće približno isti uvjeti za sticanje znanja, odnosno stvore kvalitetniji uvjeti za odgoj i obrazovanje djece u Federaciji Bosne i Hercegovine, saopšteno je.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo u junu je objavilo školski kalendar za školsku 2019./2020. godinu. Za razliku od kalendara za tekuću školsku godinu u novom kalendaru za april nije planiran proljetni odmor.

 

 

ocijeni
(0 glasova)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB