Logo
Print this page

FBiH: U srijedu štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama

, Published in BiH Featured

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine (SSOiO FBiH) i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK BiH) održat će generalni štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama na području Federacije BiH, u srijedu, 11. septembra u periodu od 10.30 do 11.00 sati.

"Štrajk se organizira kao znak podrške i solidarnosti kolegama s područja Unsko-sanskog kantona (USK) koji su od 2. septembra u generalnom štrajku zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora i neisplaćivanja plata po osnovici koja je definirana i usvojena u septembru 2018. godine, neravnopravnog statusa prosvjetnih radnika sa ostalim radnicima koji primaju platu iz budžeta USK, kašnjenja isplate plata i naknada za radnike zaposlene u sektoru obrazovanja na području USK, te ignorantskog odnosa Vlade USK prema zahtjevima koje su pred njih postavili SSOOiO FBiH i SSVOONK BiH", navodi se u saopćenju.

Ističe se da su podršku generalnom štrajku upozorenja kolegama iz obrazovanja u Federaciji BiH dosad uputile kolege iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Hrvatske, Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj djelatnosti Srbije, Sindikata hrvatskih učitelja, Sindikata obrazovanja Srbije i Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije 'Nezavisnost'.

"Solidarnost sa zaposlenima u obrazovanju u Federaciji BiH uputile su i kolege iz Evropskog sindikalnog komiteta za obrazovanje (ETUCE) koji su, između ostalog, istakli da 'pristojne plate i uvjeti rada, kao i održiva podrška za nastavnike i drugi kadar u obrazovanju predstavljaju osnovu za prosperitetan kvalitet obrazovnih sistema'",  saopćila je Služba za informisanje Saveza samostalnih sindikata (SSS BiH) BiH.

(Fena)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB