Logo
Print this page

VKBI pozvao OHR i sve institucije RS da uklone crkvu iz dvorišta Fate Orlović

, Published in BiH Featured

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) pozvalo je OHR, Srpsku pravoslavnu crkvu i institucije RS da konačno uklone crkvu iz dvorišta nane Fate Orlović u Konjević Polju.

Generalni sekretar VKBI-ja Emir Zlatar posjetio je Fatu Orlović u Konjević Polju, te joj prenio podršku organa VKBI u njenoj pravnoj borbi, u nadi da će ipak temeljno pravo na privatnu svojinu dobiti konačan epilog, uklanjanjem bespravno napravljene crkve.

- Primjer kršenja temeljnih ljudskih prava i sloboda u Republici Srpskoj prema Bošnjacima najvidljiviji je u slučaju nane Fate Orlović. Na ovom primjeru najjasnije se odslikava suspenzija vladavine prava u RS i Bosni i Hercegovini, ali i nemoć i nerad OHR-a, koji apsolutno ima mandat i mehanizme da se ovo pitanje riješi – stoji u saopćenju VKBI-ja.

Dodaje se da će VKBI pratiti ovaj slučaj i insistirati na njegovom okončanju, kao i opći status i položaj povratnika u RS, posebno u segmentu negiranja bosanskog jezika, a što su sve izrazi sistemskog ponašanja institucija RS-a koje još uvijek, nažalost, provode zamisli velikodržavne politike iz susjedne Srbije.

(FENA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB