Logo
Print this page

H. Genjac za AA: Nastojaćemo da Bošnjak bude načelnik Srebrenice

, Published in BiH

Dostavljanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) i time aktiviranje Akcionog programa za članstvo (MAP) Bosne i Hercegovine u NATO-u ostaje uslov Stranke demokratske akcije (SDA) za formiranje Vijeća ministara BiH i prije i nakon kongresa Stranke, i nema šanse da se to mijenja, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Halid Genjac, generalni sekretar SDA BiH i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. 

O informacijama koje su se pojavile u javnosti da će se stav SDA o formiranju vlasti mijenjati, odnosno da se čeka da prođe kongres SDA, pa da vlast bude formirana, Genjac ima jasan stav.  

"Mislim da je to špekulacija. Ja ne znam odakle ona dolazi i kako se nametnula u javnosti. Neko je vjerovatno bio besposlen, pa je analizirao i zaključio da je to vezano sa kongresom SDA. Ta špekulacija će se pokazati netačnom odmah nakon kongresa. Jer, mi ne možemo promijeniti pristup i politiku kada je u pitanju zahtjev za poštivanje Ustava BiH, zahtjev za poštivanje zakona. Mi jesmo imali poslije rata niz kriza i težih možda i od ove, ali po prvi put imamo krizu na način da jedan od mogućih partnera u vlasti direktno kaže - moji predstavnici u vlasti će kršiti zakone i Ustav BiH", rekao je Genjac. 

Kada je riječ o formiranju Vlade Federacije BiH, Genjac podsjeća kako je poznato da njeno formiranje bez ikakvog osnova i bez ikakvog racija uslovljava Dragan Čović, „tobože tvrdeći da treba usvojiti Izborni zakon BiH koji će se primjenjivati nekada poslije, pa onda bi se tek mogla formirati Federalna vlada.

„To je jedna onako pomalo logika koja vrijeđa zdrav razum. S jedne strane moramo formirati Vijeće ministara BiH bez uslova, a s druge strane moramo usvojiti Izborni zakon BiH, pa onda formirati Vladu FBiH. To je pristup Dragana Čovića i to zaista vrijeđa zdrav razum i nema govora o tome. Moraju se istovremeno formirati obje Vlade. Vlada FBiH se mogla ovog trenutka formirati time da Dragan Čović predloži kandidata za predsjednika FBiH i da taj proces otpočne", stava je Genjac.

Između ostalog, u intervjuu je Genjac kazao kako se u ovoj stranci namjeravaju posebno angažirati oko dijaspore, podsjećajući da je SDA pokušavala to pitanje riješiti više puta, uspostavom državnog ministarstva, ali da to nije bilo moguće zbog opstrukcija srpskog i hrvatskog političkog faktora. 

"A, ogroman je broj građana van BiH. Ogroman je to potencijal, ogromna snaga. Nastojat ćemo da nekakvim stranačkim strukturama kroz državne institucije koliko god je to moguće osiguramo značajnije jačanje odnosa sa dijasporom. Pri tome je slijedeći korak i aktivnost koja je vrlo bitna i vezana usko sa tim pitanjem registracija birača za Srebrenicu, jer su naredne godine lokalni izbori. Ogroman je potencijal birača iz Srebrenice koji su u dijaspori i ukoliko se na pravi način odazovu i ukoliko se postigne jedinstvo oko jednog kandidata za načelnika, mi bismo mogli vratiti Srebrenicu na način da ponovno Bošnjak bude načelnik te opštine. Mislim da je to izuzetno važno", naglašava Genjac.

Dodao je da je sve spremno za sutrašnji 7. Kongres SDA,  koji će, prema njegovim riječima, po broju delegata biti najbrojniji i najveći kongres u povijesti SDA. Pojasnio je i proceduru kojom se, uz poštivanja principa demokratičnosti, došlo do toga da bakir Izetbegović, aktuelni predsjednik, bude i jedini kandidat.

 "Imajući u vidu da je, uz sve to, predložen jedan kandidat, mislim da se može govoriti o tome da je u ovom trenutku gospodin Izetbegović osigurao, na neki način, podršku najšireg članstva, podršku svih općinskih organizacija i da se na taj način etablira kao lider koji nema konkurencije u stranci. To su rezultati predlaganja pokazali. Mi smo svi svjesni turbulencija u svim političkim subjektima, raznoraznih političkih borbi, suprotstavljanja, sukoba, osipanja stranaka, osporavanja liderstva... I mi u SDA smo taj period prošli. Jedan broj kadrova se odvojio od stranke, formirali su svoje političke projekte, manje-više neuspješne. Nakon tog jednog turbulentnog perioda, gospodin Izetbegović je, stalno se nalazeći unutar takve političke borbe - stekao i određena iskustva, osigurao podršku jednim umijećem i, na kraju krajeva, rezultat toga je činjenica da je on u ovom trenutku nesporni politički lider u SDA", kazao je, između ostalog, Genjac.

(AA)

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB