Logo
Print this page

Novi šef Delegacije EU Johann Sattler: Neprihvatljivo veličanje ratnih zločinaca

, Published in BiH Featured

Johann Sattler, novi šef Delegacije i specijalni predstavnil Evropske unije u BiH, prvi put od preuzimanja dužnosti obratio se bh. javnosti. Tom prilikom istakao je da je Evropska unija najbolja ponuda za BiH i da je sigurno da će evropska misija u njoj biti još dugo. Kazao je i da je svjestan da je u BiH trenutno jako loša politička situacija, opterećena retorikom podjela, ali da bh. lideri moraju pronaći način da nađu jedinstvo i zajednički interes kako bi nastavili ka evropskim integracijama, javlja Anadolu Agency (AA).

“EU je najbolja ponuda za ovu zemlju i ono što možete biti sigurni je da ćemo biti ovdje dugoročno. Zašto građani BiH žele članstvo u EU? Lako je odgovoriti na to pitanje. To je najnaprednija, najprosperitetnija ekonomska jedinica na planeti. Ali, osim tih ekonomskih nadmoći, također je značajna sila za zaštitu ljudskih prava i jednakosti i ima socijalni stub“, istakao je Sattler i dodao:

“Snažno vjerujem da je EU nepotpuna bez BiH, bez cijelog regiona u svom srcu. Tokom godina BiH je dokazala, posebno kada je postalo teško i kada su okolnosti bile teške, i uprkos strukturalnim problemima, da je moguće da iznesete stvar.“

Dodao je da je nekada to dugo trajalo, ali da se od liberalizacije viznog režima do zahtjeva za članstvo u EU ipak BiH uspijevala približiti evropskom bloku.

“Mnogo toga u BiH ostaje da se uradi. Najvažnija je implementacija sveobuhvatnih ekonomskih reformi. Državljani EU žele imati kvalitetno obrazovanje, adekvatno zdravstvo, nepristrasno sudstvo i veće mogućnosti zapošljavanja. Međutim, često retorika podjela preuzima javni diskurs, a zapostavljaju se stvarne potrebe građana. Ponavljamo da EU želi BiH u evropskoj porodici. Mišljenje Evropske komisije iz maja ove godine to i potvrđuje. Mišljenje predstavlja pet ključnih prioriteta koje zemlja mora riješiti da bi mogla otvoriti pregovore o pristupanju. Jedna od prvih stvari koju ja očekujem od bh. institucija je izrada akcionog plana za implementaciju preporuka iz Mišljenja EK. To bi poslalo jasnu poruku EU da postoji opredijeljenost na strani BiH da se krene naprijed“, kazao je novi šef Delegacije EU u BiH.

Prema njegovim riječima, ključni prioriteti da bi se krenulo naprijed su rješavanje tri ili četiri velika problema, a to su vladavina prava i sudstvo, socioekonomska pitanja i reforma javne administracije.

“Svjestan sam izazova koji su pred nama. BiH mora imati uspostavljenu vladu na svim nivoima. Niko ne razumije, ni ovdje ni u Briselu, da je potrebno godinu ili više da se uspostavi vlada na svim nivoima. Vrijeme je da svi zasučemo rukave i prionemo na posao. BiH u svojim rukama ima mogućnost da pristupi EU, kada će se to desiti zavisi od toga kako će brzo i učinkovito vaše vlasti izvršavati svoje zadatke“, istakao je Sattler.

Kazao je i da ne bi dolazio u BiH da je mislio da će se stvari lako pokrenuti, te da je sa iskustvima koja ima sa područja Balkana uvjeren da se napredak, ipak, može napraviti.

“Ovoj zemlji je potrebno puno više zajedništva, puno manje podjela. Posmatrao sam to što se dešavalo u proteklim danima, što je nastavak nečega što već dugo gledamo, to nije ništa novo. Istina je moramo izaći iz tog začaranog kruga. Kako to postići? Optimista sam, mislim da se stvari mogu pokrenuti, ali nisam naivan. Ne govorim da će za dvije godine sve biti bolje, ali sam optimističniji iz nekoliko razloga. Prvo, BiH sve ozbiljnije pristupa odnosu sa EU, predali ste zahtjev za članstvo, to je najdalji korak koji ste napravili. To znači da morate odgovoriti na taj izazov, ali i sa naše strane mi vam moramo snažnije staviti do znanja šta je to što očekujemo. Jedno od očekivanja je brzo formiranje vlasti. Mislim da je neprihvatljivo godinu dana od izbora da nemamo sve vlade uspostavljene. Moramo imati funkcionalnu državnu upravu, bez toga mnogi naši projekti su trenutno u zastoju. Ne stvaraju se nova radna mjesta, projekti se ne realizuju zbog nedostatka vlade i ja zaista pozivam da se krene naprijed“, poručio je Sattler.

Istakao je da je odgovor u rukama bh. političkih lidera, jer BiH nije kolonija, te da je Delegacija EU tu da pomogne koliko može.

“Ali, mi ne možemo preuzeti njihove funkcije, niti trebamo. U BiH i dan-danas imamo dosta važnu ulogu supervizora. Ta nadzorna uloga u zemlji nije održiva. Tako da u nekom trenutku će i ta uloga morati biti smanjena, a da bi došlo do toga, moraju se ispuniti određeni preduslovi. Na vašem je vodstvu da se okupe, da smanje retoriku podjela, da generalno smanje taj razdor među sobom. Morate imati zajedništvo da bi krenuli naprijed“, rekao je Sattler.

Na kraju je naglasio da je za njega, ali i za vrijednosti Evropske unije, neprihvatljivo veličanje ratnih zločinaca, te da je neophodno suočavanje s prošlošću.

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB