Logo
Print this page

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za ratne zločine u Štrpcima, 22 godine nakon zločina

, Published in BiH Featured
Željeznička stanica u Štrpcima Željeznička stanica u Štrpcima

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv deset osoba, pripadnika Vojske RS-a sa područja Višegrada, zbog ratnog zločina počinjenog nad putnicima otetih u stanici Štrpci u BiH, 27. februara 1993. godine, iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar. 

Kako se navodi u optužnici, nakon zaustavljanja voza, oteto je 20 žrtava, 18 osoba bošnjačke nacionalnosti uglavnom sa područja Sandžaka, državljana Srbije i Crne Gore, jedna osoba hrvatske nacionalnosti i jedna osoba arapskog porijekla.

Nakon otmice, žrtve su odvedene u školu u mjestu Prelovo kod Višegrada, gdje su mučene, zlostavljane i opljačkane, te su nakon toga sa vidnim povredama žrtve prevezene do mjesta Mušići gdje su ubijene a njihova tijela bačena u rijeku Drinu.

Nakon rata, pronađeni su i identifikovani posmrtni ostaci 4 žrtve dok se za posmrtnim ostacima ostalih još uvijek traga.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine u ovom predmetu proveo je temeljitu istragu te ostvario značajnu suradnju sa kolegama iz Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, koja je dovela do optužnice protiv 10 osoba u BiH, a u Srbiji je također prije oko 2 mjeseca podignuta optužnica i vodi se postupak protiv 5 osoba optuženih za zločin u Štrpcima.

Saradnja tužilaštava u BiH i Srbiji, dovela je do pokretanja i intenziviranja istraga i podizanja optužnica čak 22 godine nakon počinjenog zločina.

Tužilaštva dvije države imala su podršku i dobru saradnju sa porodicama žrtava ovog zločina, koji već duže od dvije decenije tragaju za istinom o njihovim najbližima i njihovim posrmtnim ostacima.

Optužnica je podignuta protiv:

1. Dragičević Luke, rođenog 14.11.1951. godine u Višegradu,
2. Inđić Bobana, rođenog 22.05.1972. godine u Višegradu,
3. Poluga Obrada, rođenog 16.10.1971. godine u Višegradu,
4. Poluga Novaka, rođenog 14.11.1963. godine u Višegradu,
5. Šekarić Dragana, zv.“Pive“, rođenog 04.11.1969. godine u Goraždu,
6. Krsmanović Olivera, rođenog 13.08.1963. godine u Višegradu,
7. Inđić Petka, rođenog 26.08.1960. godine u Višegradu,
8. Ristić Radojice, zv.“Rile“, rođenog 21.12.1969. godine u Višegradu,
9. Ratković Vuka, rođenog 14.03.1950. godine u Višegradu,
10. Jovičić Miće, zv.“Splića“ i „Crni“, rođenog 10.08.1961. godine u Vinkovcima

Optuženi se terete da su u svojstvu pripadnika Višegradske brigade VRS, kao saizvršitelji, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, Luka Dragičević naredio, a ostali optuženi izvršili, protuzakonito odvođenje i zatvaranje, nečovječna postupanja, nanošenje velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i ubistva civilnog stanovništva, čime su počinili krivično djelo - Ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo BiH u optužnici predlaže saslušanje 51 svjedoka a uz optužnicu je priloženo više od 100 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB