Logo
Print this page

Obilježen Dan Medžlisa IZ Doboj

, Published in BiH Featured

Medžlis Islamske zajednice (IZ) Doboj danas obilježava „Dan Medžlisa“, na dan kad je 1522. godine sultan Selim Drugi sagradio i otvorio džamiju Selimiju i od kada počinje institucionalno organizovanje vjerskog života dobojskih muslimana.

Medžlis svake godine ovim povodom dodijeljuje priznanje „Almir ef. Mešić“ za istaknutije djelatnike i vjerske službenike koji su dali nemjerljiv doprinos razvoju vjerskog života Bošnjaka muslimana na području Medžlisa IZ Doboj.

Almir ef. Mešić je imam šehid koji je rođen u džematu Grapska u Doboju, radio je kao imam u džematu Stanić Rijeka, a kao pripadnik oružanih snaga BiH poginuo je 27. septembra 1994. godine, na isti dan kada je otvorena i džamija.

Ovo priznanje ove godine uručeno je Edhemu ef .Čamdžiću, za izuzetan doprinos u radu i razvoju Medžlisa IZ Doboj, koji je 1996 godine sa pozicije glavnog imama Medžlisa IZ Doboj imenovan na poziciju muftije banjalučkog.

Danas su uručene i zahvalnice učesnicima marša mira u Srebrenici i Bužimu, zahvalnice četvorici imama za izuzetan rad u džematima, zatim članovima džematskih odbora i 40 vakufnama vakifima koji su u protekloj godini uvakufili svoju imovinu za potrebe Medžlisa IZ Doboj.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB